Skup u Sarajevu: Kako tehnologija može pomoći u sprječavanju nasilja nad ženama?

1
Radiosarajevo.ba
Skup u Sarajevu: Kako tehnologija može pomoći u sprječavanju nasilja nad ženama?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Radionica za sprječavanje nasilja nad ženama

Inženjerska komora Federacije Bosne i Hercegovine (IKFBiH) organizirala je u srijedu, 13. decembra, radionicu pod nazivom Informacijsko-komunikacijske tehnologije u sprječavanju najtežih oblika nasilja nad ženama. 

Cilj radionice bio je da se preporuči mapa puta za realizaciju tehničkog rješenja sprječavanja nasilja nad ženama sagledavajući postojeće pravne i proceduralne mogućnosti i ograničenje.

Radionica se održala u prostorijama Gospodarske komore Federacije BiH, a imala je bogat program koji je otvorila predsjednica IKFBiH dr. Sanela Klarić sa dopredsjednikom EAT sekcije (Matična sekcija Inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija) dr. Igorom Jurčićem.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Viši inspektor Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Saša Petrović pričao je o svom i iskustvu svojih kolega u primjeni tehnologije u policijskim istragama, nakon čega je menadžerica Sigurne kuće Sarajevo Mubera Hodžić-Lemeš objasnila koji su primarni ciljevi u pružanju sigurnosti ugroženim ženama.

Predsjednik EAT sekcije dr. Edvin Škaljo prezentirao je potencijalna tehnička rješenja u sprječavanju težih oblika nasilja nad ženama.

Prisutni su imali priliku diskutirati o saslušanom, kao i doći do određenih zaključaka uz pomoć glavnih govornika na radionici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije