Kako su novine prije 119 godina izvijestile o otvaranju Vijećnice

Radiosarajevo.ba
Kako su novine prije 119 godina izvijestile o otvaranju Vijećnice

VIJEĆNICA, APRIL 1896. 

Sarajevo broji 37.000 duša, a prihodi su se povećali za 25 posto

Kako su novine prije 119 godina izvijestile o otvaranju Vijećnice “glavnog ukrasa grada” i “jednoj od prvih znamenitosti ove zemlje za sva vremena”.

U izvještaju iz novina Sarajevski list iz aprila 1896. godine, nazvanomInstalacija novog gradskog zastupništva, a objavljenom na latinici i ćirilici, stoji: 

U ponedjeljak  u 10 sah.(ata) pr.(ije) podne bješe u svečanoj dvorani nove gradske vijećnice svečana instalacija novo izabranog gradskog zastupstva zemaljskog glavnog grada Sarajeva. Poglavar zemlje preuzv.(išeni) Appel stigao je nekoliko minuta prije 10 sah. na glavnu kapiju, a u velikom dvorištu dočekaše ga gragjanski doglavnik preuzvišeni g. baron Kutschera, predstojnici odjeljenja zemaljske vlade, vladin povjerenik i gradski načelnici i otpratiše u veliku dvoranu na prvom katu, u koju odmah za tijem unigjoše pod vogjenjem gradskih načelnika svikoliki gradski zastupnici i postaviše se u polukrug. Pošto je vladin povjerenik predstavio gradske zastupnike poglavaru zemlje, pozdravio ih je baron Appel ovom besjedom.  

“Štovana gospodo gradski vijećnici! Ja pozdravljajući Vas srdačno kao članove novo sastavljenog općinskog vijeća glavnog grada zemaljskog, Sarajeva, sa gospodinom gradonačelnikom i podgradonačelnikom pred Vama, izjavljujem moju veliku radost o tome što su skoro svi štovani članovi prijašnjeg općinskog vijeća opet izabrani u zastupstvo glavnoga grada

Zemaljska vlada u suglasnosti s Vašim sugragjanima ne mogaše Vama moja gospodo dati većeg dokaza zahvalnog priznanja Vašega dojakošnjeg uspješnoga djelanja, nego povjerenjem, kojim se opet polaže u Vaše ruke na dalje tri godine sudbina ovog grada. I zaista daje napredak, što ga je grad ovih pošljenjih godina učinio, najljepšu svjedodžbu Vašemu pohvalnom djelovanju i složnom svjesnom postupanju gdje se radi o tome da se opće dobro grada unaprijedi. 

Prije svega hoću da spomenem dovršenje divne vijećnice, u koje svečanom salonu ja Vas danas oko sebe sabrah, zatim dovršenje gradske tržnice, električnog osvjetljenja i električne željeznice; tvorbe na koje bi nam mnogi stari veliki gradovi zavidjeti mogli. 

Koliko se naš grad u naprednom poletu nalazi vidi se I iz toga što je njegovo žiteljstvo od pošljednjega popisa naroda za 11, ½ postotka povećalo, te sada preko 37.000 duša žitelja ima, i što su prihodi grada za pošljednje tri godine za 25 posto povećani.   

Od poznatoga patriotičnoga osjećaja dužnosti gospodina gradonačelnika i podgradonačelnika, da že oni kako do sada, tako i u buduće odgovarati očekivanju, da u slozi s vama gospodo dalji sretni razvitak grada po najboljoj snazi unaprijede. 

Gospodin vladin gradski povjerenik, koji se je za administraciju javnih poslova i upravu financija osobito zaslužnim učinio, Vas će u tome najuspješnije podupirati. 

I evo sada pozivam gospodina gradonačelnika i podgradonačelnika, da u moje ruke polože zavještanje vjernoga, savjestnog vršenja dužnosti, kako prema vladi tako i prema općini.”

Sad je vladin povjerenik pročitao formula zakletve, koju su gradski načelnik i podnačelnik glasno ponovili. Pošto se poglavar zemlje rukovao s obadva načelnika uzeo je riječ gradski načelnik g. Mehmed Beg Kapetanović – Ljubušak i oduševljenim izrazima zahvalio ispred sebe na ponovnom visokom povjerenju i naimenovanju, a za tijem ispred cijelog gradskog zastupstva, kojem je povjereno dobrostanje našega grada Načelnik je izrazio uvjerenje da će gradsko zastupstvo po želji zemaljske vlade i dalje vjernom i lojalnom odanošću djelovati oko poljepšanja i podizanja grada. Pošto je ovo već peti put prilika, da preuzv. G. baron Appel instalira novo zastupstvo, poželio je načelnik poglavaru zemlje, da još puno godina uzboravi među nama i poradi oko dobra i sreće naše domovine. “No ovo naše zadovoljstvo – zaključio je načelnik svoju besjedu – i Vaše blagosloveno djelovanje, uvriježeno je u očinskom staranju našeg najmilostivijeg Cara i kralja Franje Josipa I. Neka premilostivi Bog još dugo i dugo godina poživi Njeg. Veličanstvo.” Svi prisutni propratiše ove riječi gromkim: “Živio!” 

Sad je nastupio drugi dio ove svečanosti: svečano otvaranje nove gradske vijećnice, ove monumentalne gragjevine u Sarajevu i predaja gradskoj općini. Tijem povodom bjehu ondje na okupu osim predstojnika gragjevinskog odjeljenja zemaljske vlade g. E. Stixa još i gragj. savjetnik  Kellner, nadmjernik Paržik, neimar Iveković i cjelokupno osoblje gragjevinskog odjeljenja zemaljske vlade. Poglavar zemlje obilježio je ovaj svečani trenutak ovom besjedom: 

“Gospodo moja! Ja sam današnji dan izabrao za to, da umjetnički sagragjenu vijećnicu u ime zemaljske vlade općinskom vijeću svečanim načinom predam. 

Ova monumentalna ukrasna gragjevina koja će odsada glavni ukras grada i jednu od prvih znamenitosti ove zemlje za sva vremena sačinjavati, neka Vam u buduće kao dostojan dom služi. 

Još mi preostaje samo ta prijatna dužnost da spomenem osobite zasluge, koje su oni, koji su učestvovali u izragjivanju plana i u dovršavanju gradnje, stekli za uspjeh iste. To su predstojnik gragjevinskog odjela, odsječni načelnik Stix, kao i arhitekti Paržik i Iveković i vrlo zaslužni, ali na žalost još prije dovršenja ovoga djela umrli arhitekt Wittek.” 

Svima ovima neka je ovim moja najbolja zahvala izrečena. I sada ćemo proči kroz cijelu novu binu, koju Vam ja ovim predajem.” 

Iza toga je poglavar zemlje u pratnji stručnjaka graditelja pošao po cijeloj zgradi, a pri odlasku izrazio je svoje najveće zadovoljstvo o svemu što je vidio. 

Sad se gradsko zastupstvo iskupilo u dvorani za sjednice i ovdje se zavjetovalo gradskom načelniku da će ga i dalje podupirati zastupstvo konstitujisalo, a da je prijašnje razriješeno. 

Isti dan u dva sah. po podne bješe u konaku objed u počast gradskog zastupstva. Nj. Preuzvišenost poglava zemlje zdravio je za objedom Njeg. Veličanstvo Cara i kralja i novo zastupstvo, a gradski načelnik je odzdravio visokom domaćinu i njegovoj porodici. 

Arhiv: Infobiro.ba, priredio A.B.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije