Kako su Karimovi savremenici doživjeli predstavu

Radiosarajevo.ba
Kako su Karimovi savremenici doživjeli predstavu
/ Foto: Velija Hasanbegović

Nakon samo dva zvanična izvođenja, Tajna džema od malina, u režiji Selme Spahić na tekst Karima Zaimovića već je stekla atribute najbolje poslijeratne bh. teatarske produkcije. 

Piše: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba

Mnogi koji su predstavu imali priliku pogledati protekli vikend, složit će se da je Tajna svojevrsno remek djelo koje u sebi ujedinjuje djelo dvoje genija - Karima Zaimovića, mladog erudite, pisca i novinara kojeg je ubila jedna od posljednjih granata koja je pala na opkoljeno Sarajevo, te Selme Spahić, koja se ovom predstavom učvrstila poziciju na vrhu redateljskih imena bivše Jugoslavije.

Glume: Snežana Alič, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Adi Hrustemović i Benjamin Bajramović.
Dramatizacija i dramaturgija: Bojana Vidosavljević, Dario Bevanda i Adnan Lugonić.
Scenografija: Mirna Ler.
Kostimografija: Emina Hodžić Adilović
Muzika: Damir Imamović
Vizualni identitet/ animacije: Emina Kujundžić,
Scenski pokret: Branko Potočan,
VJ-ing: Edita Gazibara,
Dizajn: FABRIKA,
Ilusracija: Dragan Rokvić,
Producent predstave: Nihad Kreševljaković

Mnogobrojni autorski tim uspio je da magičnost, pseudo-dokumentarizam i osebujan humor Karimove naracije pretvori u uzbudljiva zbivanja i bajkovite slike na sceni, oko scene i iznad nje. Glumačka petorka pokazala je superiorne izražajne sposobnosti kroz pantomimu, pjevanje, sviranje, lebdenje i vratolomije na visećim platformama, glumeći pritom uvjerljivo, nadahnuto i predano.

Jedna od najvećih kvaliteta predstave Tajna džema od malina, koju publika posmatra iz ležeće poze udobno zavaljena na vrećama postavljenim umjesto stolica, je redateljičin (pre)bogati teatarski jezik. Zahvaljujući njemu, trosatni pozorišni komad pred očima publike protiče kao ubrzani film, koji svojom višeslojnošću ne dopušta ni da trepnete, a kamoli pogledate na sat.  

Rekli su o predstavi

Zamoljen da sa čitateljima Radiosarajevo podijeli utiske sa predsatve, Senad Pećanin, ratni urednik magazina Dani, čiji je suosnivač bio Karim Zaimović, kaže:

"Već dugo vremena malo je događaja u Sarajevu zbog kojih se čovjek može osjećati privilegiranim što živi u ovom gradu. E, jedan od takvih rijetkih događaja je pozorišna predstava Tajna džema od malina. Nakon ko zna koliko premijera, koje su pokazale da pravilo po kojem kvantitet prelazi u kvalitet ne važi kada je sarajevsko pozorište u pitanju, Selma Spahić je napravila fascinantnu predstavu kojom bi se ponosile i puno značajnije teatarske sredine. Iako Karimove žanrovski fantastične priče mogu predstavljati sve osim teksta pogodnog za inscenaciju, Selmi je pošlo za rukom da napravi pozorišni spektakl. Čestitke zaslužuje kako za odabir glumačkog ansambla, tako i za odabir svih ostalih, u ovoj predstavi izuzetno važnih suradnika; no, i svi oni, bez izuzetka, zaslužuju čestitke za jedinstven užitak koji su priredili publici, baš kao i SARTR i Nihad Kreševljaković koji su prevazišli producentske mogućnosti koje određuje skromni budžet ovog pozorišta. Svi koji vole pozorište, a propuste ovu predstavu, učiniće to na vlastitu štetu!" 

Vedrana Seksan, Karimova ratna kolegica iz magazina Dani, za naš portal kaže:

"Selma Spahić je sa cjelokupnim timom izvela alhemijsko pretvaranje knjige u predstavu. Čarobno, suptilno, dirljivo, duhovito, lucidno... I toliko emotivno da je nemoguće ne osjetiti ovu predstavu i kao tempiranu bombu, koja će vas prvo zavesti, a zatim potpuno rasturiti. Usuđujem se reći kako bi Karim uživao gledajući je."  

Adi Sarajlić, čiji se lik pominje i u predstavi, bio je ratni voditelj Radija Zid, u čijoj je programskoj shemi bila i Karimova autorska emisija Josif i njegova braća. Evo kako je Sarajlić doživio predstavu:     

"Teško mi je biti objektivan u vezi sa bilo čim što ima dodira sa Karimom, pa tako i sa ovom predstavom, ali bez obzira na to moram reči da je iz moje percepcije Tajna džema od malina napravila ogroman  iskorak u poimanju teatra u BiH. Dobili smo, rekao bih, školski primjer kako maštovito iskoristit svaki kvadratni metar pozorišta i kako zadržati pažnju publike skoro tri sata. Ekipa koja je radila na predstavi je uspjela da uhvati taj senzibilitet, to poigravanje sa ljudskim emocijama i bježanje u imaginaciju od surove realnosti koja je sa brda padala po nama svaki dan. Da je Karim živ mislim da bi mu bilo smiješno da rade predstavu po njegovoj priči, i vjerovatno bi mu komentar bio u stilu: 'Vidi na šta je spalo pozorište kad od mojih tekstova prave predstavu', ali kad bi je pogledao rekao bi: 'Jarane dobar su cirkus napravili od mojih priča'. Da smo je zajedno odgledali vjerovatno bi se smijali ko ludi, ovako mislim da sam bio jedan od rijetkih koji nije mogao ni da aplaudira na kraju predstave."

Karimova sestra Lajla Zaimović Kurtović je u svojstvu predstavnice Fondacije s njegovim imenom bila angažirana od samih početaka nastajanja predstave. Nakon premijere, Lajla Zaimović Kurtović za Radiosarajevo.ba rekla: 

"Za mene je predstava Tajna džema od malina zapravo Karim. I to ne samo zato što je to teatarska adaptacija njegove knjige, već zato što svojim konceptom, energijom i porukom, ova predstava potpuno predstavlja Karima - Karima kao osobu, Karima kao pisca i novinara, Karima kao strip zaljubljenika. Jako sam sretna i ponosna što sam od cijelog početka bila uključena u proces pripreme predstave i na taj način sjajnoj ekipi koja je radila na predstavi uspjela barem malo približiti Karima. Bilo je predivno posmatrati i pratiti kako Karimove priče oživljavaju u pokretima i riječima glumaca, a njegovo djelo nastavlja živjeti. Nadam se da će Tajna poslužiti kao inspiracija novim, mladim generacijama, i da će ih, barem donekle, u današnjem poremećenom sistemu društvenih vrijednosti, uspjeti zainteresirati za strip, umjetnost i književnost. Onako baš karimovski". 

Foto-dokumenti

Umjetnički fotograf  Velija Hasanbegović svojim je objektivom dokumentirao nastanak predstave od samih početaka. Ciklus fotografija koji počinje fotografijom posljednjeg Karimovog teksta objavljenog napisanog nekoliko dana prije no što će ga pogoditi granata, pogledajte na našoj fotogaleriji 

S obzirom da su za sva igranja Tajne džema od malina u mjesecu martu karte rasprodate, kontaktirali smo SARTR sa pitanjem kada će sarajevska publika ponovo imati priliku da je pogleda. Saznajemo da se planira nekoliko izvođenja u drugoj polovici aprila, a da će se za njih karte moći rezervirati već ove sedmice.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije