Kako su Fra Mirko Majdandžić i Ismeta Dervoz zapjevali "Zemljo moja..."

Radiosarajevo.ba
Kako su Fra Mirko Majdandžić i Ismeta Dervoz zapjevali "Zemljo moja..."
Printscreen / Emisija Pošteno na FTV-u iz 2014. godine

Prije šest godina (2014.), gostujući u emisiji „Pošteno“ Duške Jurišić u povodu 25. novembra Dana državnosti, fra Mirko Majdandžić, župnik Stare crkve u Varešu i bosanski franjevac, i Ismeta Dervoz, izveli su divnu pjesmu „Zemljo moja“.

Bila je to jedna je od najljepših scena koju su građani naše Domovine mogli vidjeti u programu Federalne televizije u proteklih nekoliko godina, te i danas svim bh. patriotima izaziva pozitivne emocije.

„Zemljo moja“ je jedna od najplemnitijih je i danas rado slušana u BiH.

Pjesma je napisana sredinom 1970-tih i prvi je put izvedena na Vašem Šlageru sezone 1975, gdje je osvojila četvrto mjesto, piše portal INS.

U vrijeme kad je nastala, pjesma je bila posvećena jugoslavenskim gastarbajterima koji su odlazili iz Jugoslavije u druge zemlje u potrazi za poslom. Slično desetinama hiljada onih koji danas odlaze van BiH.

Pjesmu je izvodila popularna sarajevska grupa Ambasadori, čija je solistica bila Ismeta Krvavac, danas Ismeta Dervoz.

Autor muzike i teksta je Kemal Monteno, koji je pjesmu 1985 snimio i za svoj kompilacijski album "Moje najdraže pjesme".

Zemljo moja je bila jedna od najomiljenijih pjesama Josipa Broza Tita, te je kao takva često bila puštana na zvaničnim prijemima koje je organizirao Tito.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije