Kako se Kurban-bajram slavi širom svijeta?

1
N. Žunić
Kako se Kurban-bajram slavi širom svijeta?
Foto: Pexels / Mnoštvo šarenih običaja obilježava bajrame diljem svijeta

Kurban-bajram je među najvažnijim praznicima u islamu, a tradicije za ovaj veliki dan variraju od jednog do drugog kutka planete Zemlje. 

Malo više od dva mjeseca nakon ramazanskog nastupa Kurban-bajram. Tradicionalno, ovaj praznik se u muslimanskom svijetu proslavlja klanjem ovaca, koje se smatraju žrtvom. Po islamskim propisima, osim ovaca, žrtvovati se mogu krave, deve i koze. Obično se jedna trećina mesa zadržava za sebe, trećina daje porodici, komšijama i prijateljima, a trećina onima koji nemaju mogućnost da i sami prinesu ovu žrtvu. 

Međutim, imajući u vidu da postoji više od dvije milijarde muslimana na svijetu, te da žive u svakom dijelu naše planete, tradicije se razlikuju od države do države. Neke od njih su univerzalne. Prilaganje žrtve gdje je to moguće, dijeljenje novca mlađim članovima porodice i djeci prijatelja, te čestitanje tako što djeca ljube ruku starijima. Odlazak na ranojutarnji Bajram-namaz je također tradicija širom svijeta. 

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Najveća razlika u ovim tradicijama je svakako prilaganje žrtve. U Bosni i Hercegovini, te u svim zemljama s većinski muslimanskim stanovništvom, prilaganje žrtve se radi porodično. Naravno, postoje propisi, kao što je objavila Federalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo, ali je dozvoljeno to raditi vlastoručno. U zapadnim zemljama, često ovo nije mogućnost. Tako su mnogobrojni muslimani odlučili na druge načine poštovati ovu tradiciju. 

Tako se mnoge muslimanske porodice u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, specifično, odluče poslati novac svojim porodicama u drugim zemljama, ako ih imaju, naravno. U drugom slučaju, odlučuju se na donacije u dobrotvorne svrhe kao zamjenu za prilaganje žrtve. Mnogi biraju taj način i zbog poštovanja prava životinja. 

Naučite čestitati Bajram na brojnim stranim jezicima

Naučite čestitati Bajram na brojnim stranim jezicima

Što se tiče specifičnih proslava, Asocijacija muslimana u Kanadi održava festival koji traje nekoliko dana, u kojem učestvuje hiljade ljudi, te čak dolaze i pojedini političari koji nisu islamske vjere. Tokom ovog festivala, organizuju se sportski turniri, različite manifestacije te prigodan program za djecu, kao i predstavljanje hrane iz različitih dijelova svijeta. 

U Bangladešu pripreme za proslavu ovog praznika traju i do mjesec dana. Kurban-bajram se u ovoj državi smatra i festivalskim praznikom, a ključni dio proslave je prodaja tradicionalnih slatkiša, koji se znaju spremati sedmicama. Osim slatkiša, predstavlja i prodaje se i tradicionalna odjeća te se otvaraju male suvenirnice

U Iranu, osim mesa životinje koja je priložena kao žrtva, služe se i druga tradicionalna jela. Najpoznatije od njih se zove Baghali, a radi se o riži koja se pravi zajedno s bobom (vrstom graha) i koprom. Naravno, kao i u ostatku svijeta, prakticira se dijeljenje žrtvovane životinje s porodicom, prijateljima i onima koji nisu imali mogućnost priložiti žrtvu

U Egiptu je izrazito jaka kultura davanja onima koji su skromnijih mogućnosti. Mnoge bogate porodice, ali i obični građani koji su u toj mogućnosti, stavljaju veliki fokus na davanje siromašnijima, te se velika količina mesa žrtvovanih životinja podijeli kroz dobrotvorne organizacije. Isto tako, u ovoj zemlji postoji specifičan pozdrav koji se govori pri svakoj posjeti porodici i prijateljima. Tradicija je reći 'kol sana wa inta tayeb', odnosno 'Nadam se da će vam svaka godina proći dobro'

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se prate sve tradicije kao i u ostatku svijeta, s razlikom da djeca, osim što dobijaju novac, također i dijele tradicionalne slatkiše oko svog susjedstva. Svi domovi su dekorisani u skladu s ovim velikim praznikom, te porodice učestvuju u zajedničkom doručku, gdje se između ostalog služi i Sheer khorma. Pravi se od osušenog voća, raznih orašastih plodova, mlijeka i šećera. Postoje i drugi sastojci, u zavisnosti od regije. 

Šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Također, tradicija koju dijele svi muslimani za ovaj praznik jeste da se svi članovi porodice obuku u najbolju odjeću koju imaju, te Kurban-bajram provedu u širem krugu porodice, prijatelja i komšija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije