Kako se hlade životinje u Pionirskoj dolini

Radiosarajevo.ba
Kako se hlade životinje u Pionirskoj dolini

Visoke vrućine ne smetaju samo građanima glavnog bosanskohercegovačkog grada, već i životinjama nastanjenim u sarajevskoj Pionirskoj dolini.

Zanimalo nas je kako stanovnici jedinog bh. ZOO vrta podnose vrućine i kako se rashlađuju.

"Većina objekata je oštećena i uništena u ratu, a nove što smo gradili pokušali smo pratiti evropske standarde. Nastambe su pravljene od posebnih termo materijala, tako da im ljeti nije vruće, a zimi nije hladno.

Nekim životinjama pravljene su dvije prostorije, tako da se mogu skloniti od visokih temperatura ili od hladnoće, a nekim životinjama su napravljeni i bazeni", rekao je za Radiosarajevo.ba Esad Tajić, upravnik RZC Pionirska dolina i zoo vrt, koja djeluje u sklopu preduzeća Park.

Također, kako nam je rekao Tajić, pazi se na ishranu životinja.

"Nekim životinjama, kao što je recimo, mrki medvjed, dajemo ohlađeno ili zaleđeno voće i povrće, pa ih jedu kao sladoled", rekao nam je Tajić.

Podsjećamo, Pionirska dolina ove godine je bogatija za nekoliko stanovnika kao što su klokani, lame, alpake i gianaco, te za jednog doniranog lava, dok je lavica, također, donirana, preminula u aprilu, nedugo nakon dolaska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije