Kako protiv rekordnih troškova grijanja?

Radiosarajevo.ba
Kako protiv rekordnih troškova grijanja?


Grejna sezona 2011/2012. ostati će upamćena kao period u kojem su domaćinstva imala rekordne izdatke za grijanje. Taj trend će se nastaviti, jer plin od septembra poskupljuje za 16 posto, a cijena centralnog grijanja preko sarajevskih Toplana za najmanje 30 posto, tako je najavio direktor BH Gasa Adnan Kreso.

Pored povećanja cijena, povećan je i ukupni utrošak energije, što ima negativne posljedice za okoliš, kroz povećanje emisija stakleničkih plinova. 

U Energisovom istraživanju, iz decembra 2011. godine, 90% učesnika je navelo da su povećanja cijena energenata značajno djelovala na kućne budžete. Također, veliki broj učesnika je iskazalo zainteresovanost za implementaciju mjera energetske efikasnosti, kao vid smanjenja tih troškova. Recesija i ekonomske prilike u BiH bitno utiču na realizaciju takvih planova.

I vi možete pomoći u istraživanju. Izdvojite par minuta i odgovorite na desetak pitanja koji se nalaze na ovom linku: Anketa: Kako protiv rekordnih troškova grijanja?

Ovom anketom Energis nastoji utvrditi realno stanje sa ciljem argumentacije teze da su stimulacije ovih mjera od strane nadležnih organa neophodne.

Reakcije građana: Neka nam skidaju radijatore!


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije