Kako poznati izbjegavaju zatvorske kazne za bludničenje?

2
Radiosarajevo.ba
Kako poznati izbjegavaju zatvorske kazne za bludničenje?
Foto: EPA - EFE / Kevin Spacey

Poznati bh. glumac Moamer Kasumović našao se u središtu skandala nakon što je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela bludničenja nad maloljetnikom.

Ovaj slučaj šokirao je javnost i postavio važna pitanja o seksualnom nasilju i njegovim posljedicama, kako za žrtve, tako i za društvo u cjelini.

Osim Kasumovića, nekoliko regionalnih lica iz svijeta sedme umjetnosti također su bili povezani sa seksualnim nasiljem. Slučaj glumca Gorana Jevtića izazvao je veliku pažnju 2019. godine, kada je osuđen na 10 mjeseci kućnog zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad maloljetnikom.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Također, jedan od značajnih slučajeva je i onaj Miroslava Mike Aleksića, koji je optužen za silovanje i nedozvoljene spolne radnje nad djevojkama koje su pohađale njegove časove glume.

Ove informacije o slučaju bh. glumca dolaze u vrijeme kada se sve više diskutuje o problemu seksualnog nasilja u društvu. Lista poznatih ličnosti povezanih s ovim oblicima nasilja prilično je duga. U svijetu zabave, poznati su slučajevi poput Kevina Spaceyja, Harveyja Weinsteina i drugih, koji su optuženi za različite oblike seksualnog nasilja.

Kevin Spacey, dobitnik dva Oskara, suočio se s brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje. Optužbe su se pojavile 2017. godine, kada je više muškaraca podijelilo svoja iskustva o njegovom neprimjerenom ponašanju, uključujući navode da je pokušavao da ih seksualno napastvuje dok su bili maloljetni. Nakon toga, Spacey je otpušten iz serije House of Cards i suočio se s pravnim posledicama.

Harvey Weinstein, bivši moćni filmski producent, bio je centralna figura u skandalu koji je pokrenuo pokret #MeToo. Optužen je za seksualno zlostavljanje, silovanje i druge oblike seksualnog nasilja od strane više od 80 žena. Njegovo suđenje dovelo je do osude za silovanje i seksualno nasilje, a njegovo ponašanje izazvalo je šire razgovore o zlostavljanju u industriji zabave.

Dustin Hoffman suočio se s optužbama za seksualno uznemiravanje od strane više žena, uključujući i koleginicu iz pozorišta. Ove optužbe su se pojavile tokom intervjua i izjava koje su ukazivale na njegovo neprimjereno ponašanje tokom snimanja filmova i predstava. Hoffman je na neke od ovih optužbi reagovao negacijom, dok je u drugim slučajevima izrazio žaljenje. 

Također, James Franco i Chris Noth, poznat po ulozi Zvjerke u seriji Sex and the City, optuženi su za seksualno nasilje od strane nekoliko žena. 

Ovi slučajevi pokazuju da seksualno nasilje predstavlja problem koji ne utječe samo na žrtve, već i na društvo i industriju zabave u cjelini. Ističu potrebu za jačim pravilima i zaštitom žrtava, kao i važnost otvorenih razgovora o ovim temama. U svjetlu ovih skandala, pokreti poput #MeToo su pružili platformu za žrtve da progovore i traže pravdu, dok se industrija suočila s potrebom za promjenama u načinu na koji se ovi slučajevi tretiraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije