Kako je Solomun pomogao bh. djeci i obradovao mlade DJ-eve

N. K.
Kako je Solomun pomogao bh. djeci i obradovao mlade DJ-eve
Instagram / Djeca u Travniku s doniranom opremom
Svjetski, a naš! To je nekako prva asocijacija kada se spominje DJ Solomun, čovjek koji je odrastao u Hamburgu, no koji nosi svoj rodni Travnik u srcu kamo god pošao, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Sa svojim je produkcijama, remiksima i DJ setovima, kao i labelom Diynamic odigrao važnu ulogu u redefiniranju i rekonstrukciji europske elektronske muzike.

Da je majstor, humanista i prije svega čovjek Solomun je dokazao prethodnih godina, tako što se na sva tri nastupa u Bosni i Hercegovini odrekao svog honorara.

Obnovljena Sigurna kuća u Sarajevu zahvaljujući DJ Solomunu i prijateljima

Naime, organizacija Klabika je 2015. godine odlučila da organizuje nastup Solomuna, te su dogovorili da ovo bude njegov humanitarni nastup, odnosno da sav prihod bude usmjeren na kupovinu dj opreme.

"Ova incijativa je rezultarala da se od njegovog prvog nastupa u 2015. godini donira DJ Set-up dječijem Domu Bjelave", govori za Radiosarajevo.ba Mersel Bujak iz organizacije Klabika.

Nakon ovog uspješnog događaja, uslijedilo je drugo gostovanje DJ Solomuna u 2016. godini, a ovaj projekat je dobio naziv The Dinaric Alps Encounter - Charity Initiative i targetirao je više gradova kao što su Banja Luka, Neum, Travnik, Mostar, Sarajevo i Brčko te ja za cilj bilo donirati 8 DJ Set-upa koji će biti poklonjeni po jednom kulturnom centru, nevladinoj organizaciji ili dječijem domu u ovim gradovima.

"S obzirom na to da je i ovaj humanitarni projekat bio više nego uspješan, osim donacija u ovim gradovima su organizovani i DJ workshopovi gdje su ambasadori organizacije Klabika učili lokalnu djecu kako da postanu DJ-evi, odnosno imali su priliku da uče na opremi koju je donirao sam DJ Solomun", dodaje Mersel Bujak.

 

Sada je već postala mala tradicija, da kada nastupam u Sarajevu, moj honorar odlazi u dobrotvorne svrhe. Ovoga puta, ideja je bila da se u četiri omladinska centra u Bosni donira DJ oprema. U Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i mom rodnom gradu Travniku. Velika zahvlnost ide za Klabiku koja je sve ovo omogućila da se desi. Video od projekta ćemo pokazati uskoro. ***** It's a little tradition that when I play in Sarajevo i give my artist fee for charity. This time the idea came up to provide four youth centers in Bosnia with some dj equipment. In Sarajevo, banja luka, Mostar and the place of my birth Travnik. Special thanks to Momentum Klabika for making it happen. A video about the project will follow soon. #solomun #bosnia #sarajevo #mostar #banjaluka #travnik #momentumklabika #pioneer

A post shared by Solomun (@solomun) on

Prema njegovim riječima, i globalna kompanija Pioneer DJ je također prepoznala ovaj projekt i kao takav ga podržala dodatno sa svojim proizvodima.

"Upravo, ove humanitarne incijative su pokazatelj da jedinstvenim zalaganjem profesionalaca iz industrije u ovom slučaju lokalnih DJ-eva, hrabrih brendova, Klabika tima i Solomuna bez kojeg se ništa ne bi desilo, na ovom području se može doprinijeti daljem razvoju vlastite industrije kroz strateške i targetirane projekte podrške", ističe za Radiosarajevo.ba Mersel Bujak iz organizacije Klabika.

Kako je rekao, prilikom realizacije opvih projekata cilj je bio da kreiraju osjećaj mogućeg da mladi entuzijasti iz BiH mogu sanjati i u konačnici ostvariti povezanost sa svjetskim A-List izvođačima i vodećim brandovima industrije.

"Ono što je Solomun pokazao svojim gestom, kao i svi uključeni u ove projekte jeste da u muzici  i dalje postoje ljudi kojima je stalo do svakog fana muzike ma gdje god on bio,a posebno prema mlađim generacijama koje dolaze. Također, sva djeca u proteklom periodu i dalje vježbaju na DJ opremi koja je donirana i u budućnosti se nadamo okupljanju mladih bh. DJ talenata kako bi priredili jedan nezaobaravan party. ", zaključio je Mersel Bujak iz organizacije Klabika.

Kao plod ove saradnje i svih ovih humanitarnih projekata, organizacija Klabika je napravila i video prilog kojeg možete pogledati u nastavku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije