Kako je Sarajevo dočekalo automobile 1902: Vražiji fijakeri što lete po testi

Radiosarajevo.ba
Kako je Sarajevo dočekalo automobile 1902: Vražiji fijakeri što lete po testi

"Jučer prije podne (9. juli 1902.) u 10 sah. dovezla su se četiri automobila s Ilidže u Sarajevo, gdje ih je mnoga publika od 8 sah. izjutra na veljoj pripeci duž Appelove obale* očekivala. Policajci na konjima i policajni komesar Lindes u fijakeru dopratio ih je u grad. Automobili bijahu okićeni malim bosanskim barjačićima i zelenilom, a bjehu sa svojim insasima u samoj – prašini. Automobiliste dovezoše se pred gradsku kuću gdje ih dočekaše gg. Baron Molinary, francuski konzul g. Gouty vladin povjerenik vit. Zarzycki. Pošlje megjusobne predstave pozdraviše strane goste gradski načelnik H. Nezir ef. Skaljić i gradski zastupnik Esad ef. Kulović (potonji franceski) u srdnom dobrodošlicom, na što je predsjednik kluba franceskih automobilista baron Zuylen srdačno zahvalio. (...)

Vožnja automobila po Sarajevu izazvala je pojmljivu senzaciju, a još veću u sarajevskom polju, gdje su se seljaci usput s pazara divili nekakvim 'vražijim fijakerima', što lete po testi."

Ovako je izgledala vijest objavljena u Sarajevskom listu 10. jula 1902, kojom je zabilježen prvi susret Sarajlija s automobila. Naime, u Bosnu i Hercegovinu tada je stiglo nekoliko učesnika trke Pariz - Beč.

A prvi automobil sa stalnom adresom u Sarajevu, stigao je tri godine nakon ove vijesti. Za njegovim upravljačem bio je austrougarski oficir Ljudevit (Ludwig) Wolf koji je dovezao poštanski automobil.

Wolf je bio i prvi instruktor vožnje u gradu.

Prva saobraćajna nesreća u Bosni i Hercegovini, dodajmo i to, desila se 1905. godine, na putu iz Bosanskog Novog do Bihaća, a tadašnji novinar ispratio ju je riječima:

„Sve što se rađa, ima svoju smrt; sve što se načini – može se satrati, pa tako i automobili.“

U nesreći nije bilo povrijeđenih.

*Appelova obala ili Appelov kej danas je Obala Kulina bana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije