Kako je nastala Gradska tržnica Markale

Radiosarajevo.ba
Kako je nastala Gradska tržnica Markale

Prvog novembra 1895. godine otvorena je Gradska tržnica. Markale (Markthalle) naziv je za gradsku tržnicu u Sarajevu, a ova zgrada proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Obližnja zelena pijaca također nosi naziv Markale.

Projekat zgrade gradske tržnice izrađen je 1894. godine pod imenom Markthalle fur Sarajevo, a zgrada je bila gotova godinu dana kasnije. Idejni nacrti se nalaze u arhivu Zavoda za planiranje  razvoja grada Sarajeva.

Projektant zgrade tržnice bio je August Butsch, a sam autor projekta je nepoznat, ali arhitektonsko rješenje pročelja zgrade podsjeća na ostale projekte Josipa Vancaša. Zgrada je izgrađena u neorenesansnom stilu. Ranije su na zgradi tržnice postojali bočni ulazi, a kada su zatvoreni, probijana su današnja dva ulaza, od kojih je prednje pročelje izgrađeno s tri luka, po uzoru na antičku arhitekturu. U unutrašnjem prostoru, čelično-drvena, rešetkasta konstrukcija svoda, kao i podrumska hladnjača predstavljaju savremenu sliku rješavanja unutrašnjeg prostora. U auli se nalazi sat izrađen u stilu secesije, koji i danas postoji.

Početkom austrougarske uprave u Bosni nastaju brojni poslovni objekti, naročito u Sarajevu u zoni zapadno od Baščaršije. Težište gradskih centralnih funkcija pomjera se prema zapadu, a pojava Gradskog kolodvora na mjestu današnjeg Trga Oslobođenja tom prostoru daje značaj živog gradskog centra sa brojnim trgovinama. Posebno su bile zastupljene prodavnice mesa i zeleni, te se pojavila potreba za izgradnjom Gradske tržnice u koju bi se preselili svi mesari i trgovci zeleni iz ulica Franje Josipa, Ferhadije, Ćemaluše, Kujundžiluka i Predimaret.

Time je lokacija već bila predodređena, a nacrti se nalaze u arhivu Zavoda za planiranje razvoja grada Sarajeva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije