Kako grad Beč podržava ekološke projekte

Radiosarajevo.ba
Kako grad Beč podržava ekološke projekte


Uspješno poslovanje i visoki nivo ekološke svijesti koje objedinjuje projekt grada Beča "Eko biznis plan", privuklo je od svog pokretanja 817 bečkih preduzeća koji su prepoznali njegov potencijal i isplativost.

Ova preduzeća su odlučila učestvovati u projektu smatrajući da će, provedbom mjera koje su u okviru ovog projekta predlažu, pomoći u zaštiti okoline, ali u isto vrijeme smanjiti svoje proizvodne troškove.

"Eko biznis plan" je pokrenut 1998. godine, a svake godine oko 150 preduzeća odluči sudjelovati u ovom projektu.

Programski menadžer "Eko biznis plana" Thomas Hruschka kazao je u razgovoru za Fenu da neka preduzeća sudjeluju samo jednom, a druga nanovo dolaze tražeći poticajno savjetovanje koje im se nudi u okviru ovog projekta.

Preduzećima se, naime, omogućava subvencionirano savjetovanje o cijelom nizu mjera i inicijativa. Eksterni savjetnici odlaze u preduzeća i savjetuju o potrebnim mjerama na smanjenju troškova u svrhu zaštite okoliša.

-Ono što očekujemo jeste da se ta preduzeća obavežu da će u prvoj godini ostvariti neke dobrovoljne mjere u pogledu štednje resursa i zaštite okoline, pojašnjava Hruschka.

Od 1998. godine, kada je pokrenut projekt "Eko biznis plan", preduzeća koja sudjeluju uštedjela su oko 68 miliona eura u režijskim troškovima.

Preduzeće na kraju cijelog procesa mora dokumentirati svu svoju potrošnju u pogledu onoga što može utjecati na čovjekovu okolinu, a potom se vrši kontrola njihovog poštivanja ekoloških zakona.

-Preduzeće mora u izvještaju predstaviti sve mjere i brojke ostvarene tokom godinu dana, što se provjera i na kraju najuspješnijim dodjeljuje nagrada za okoliš, navodi Hruschka.

Tokom prošle godine u ovom projektu su sudjelovala i tri preduzeća s "migracijskom pozadinom" - dva s "turskom" i jedno s "hrvatskom pozadinom".

Upravo će preduzeća s "migracijskom pozadinom", kojih u Beču ima oko 6.000, biti u fokusu ovog projekta u ovoj godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije