Kafa smanjuje rizik od raka dojke

Radiosarajevo.ba
Kafa smanjuje rizik od raka dojke

Rezultati istraživanja Karolinska instituta iz Stockholma, provedena na gotovo 6000 žena, sugeriraju da žene koje piju više od pet šalica kave na dan imaju 50 posto manji rizik od agresivnog raka dojke s negativnim estrogenskim receptorima, javlja BBC. Svaka četvrta žena s rakom dojke ima taj agresivni tip raka, koji je često otporan na tretman lijekovima i zahtijeva intenzivnu kemoterapiju.
 
 No, stručnjaci upozoravaju da se radi o prvoj takvoj studiji i da je rezultate potrebno dodatno potvrditi. Stoga su švedski znanstvenici već počeli s novim istraživanjima kojima će dublje analizirati dosadašnje pokazatelje. Studija je  objavljena u časopisu Breast Cancer Research.
 
 Nije poznato što je uzrok povezanosti većeg unosa kave i nižeg rizika od raka
Ne znamo zasad što se krije iza toga. U kavi ima toliko mnogo različitih sastojaka da bilo koji od njih može imati utjecaja na ovakve rezultate, rekao je profesor Pel Hall, najavljujući dodatna istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije