Kada je Sarajevo bilo u panici i kada se spominjao kao novi Bergamo

3
A. Sokolović
Kada je Sarajevo bilo u panici i kada se spominjao kao novi Bergamo
Foto: Radiosarajevo.ba / Sjećanje na mart 2021.

Sarajevo, 16. mart 2021. godine spominje se kao jedan od najtežih dana u novijoj historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine. 

Na današnji dan prije 12 mjeseci iz dvije najveće zdravstvene ustanove u BiH i Sarajevu dolazile su dramatične vijesti o povećanom broju zaraženih građana u Kantonu Sarajevo od koronavirusa.

Sarajevo je tog dana bilo na najvećem udaru koronavirusa od početka pandemije.

Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka

Stigao odgovor na inicijativu Arijane Memić: Policijski službenici nisu stoka

Udio britanskog soja virusa narastao na 85 posto

Novinarska ekipa portala Radiosarajevo.ba tog dana i dan ranije, 15. marta 2021., objavila najveći broj informacija vezanih za pandemiju koronavirusa.

Kanton Sarajevo je tada bilježio više od 4.500 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. 

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS je tada ustanovio da je „zadnjih mjeseci udio britanskog soja virusa narastao na 85 posto, a prema tada najnovijim podacima, od 30 do čak 60 posto brže se širi, smrtnonosniji je i razvija teže kliničke slike“.

Sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) su dolazile informacije da u toj ustanovi nikada kao posljednih dana nisu imali toliko COVID pacijenata od početka pandemije.

“Danas (utorak, 16. mart) je više od 500, tačnije 524 pacijenta koja su jutros bila u Kliničkom centru, trenutno ih je 517. To se nikada nije dogodilo ni u onim najvećim valovima, kako ih već zovu u mjesecu oktobru, novembru. Tada smo imali do nekih 300 pacijenata", stizale su poruke sa KCUS-a.

Jedan od heroja te borbe svakako je bio direktor Opće bolnice "Abdulah Nakaš" prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je informirao javnost da su COVID pacijenti zbrinuti u sedam odjeljenja, ali da nema mjesta panici.

“Svi pacijenti su teški i kritični, nemamo srednje teških pacijenata. Pritisak je veliki, svakodnevno u trijažnoj ambulanti i sa kolegama u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo radimo rješenja svaki dan”, govorio je prof. dr. Gavrankapetanović za portal Radiosarajevo.ba.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a na zahtjev Kantonalne vlade, 15 marta 2021. je održana sjednica Skupštine KS.

Skupština je donijela skoro 30 mjera za suzbijanje širenja epidemije, a između ostalih zatraženo je od Općte bolnice da proširi kapacitete za COVID pacijente za 70 kreveta, a KCUS za 150 kreveta.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je tada rekao da, koliko god da je teška situacija, zdravstveni sistem je snažan i može ovo izdržati.

“Situacija je ozbiljna, trebamo svi biti odgovorni i svjesni te ozbiljnosti. Naravno, ništa nam neće pomoći da sada pravimo paniku, da zapomažemo. Imamo 147 pacijenata u COVID odjeljenjima, a otvorili smo i sedmi odsjek sa 24 kreveta i ono što nam je sada potrebno nam je medicinsko osoblje, a najviše medicinske sestre.

Primjetno je da se kod novog soja brže razvija teško kliničko stanje, no koliko god da je teška situacija, zdravstveni sistem je snažan i mi ćemo ovo izdržati", kazao je tada prof. dr. Gavrankapetanović i  spomenuo uglednu doktoricu Nadu Koluder Ćimić i doktora Dragana Stevanovića. 

Pamtimo da je premijer Kantona Edin Forto, uputio dramatičan apel građanima i izrazio strah da će Sarajevo biti novi Bergamo.

Premijer Forto: Sarajevo kao novi Bergamo

"Javnosti se morate obratiti jasno, i govoriti istinu i ništa više od istine. Sarajevo je najveće žarište trenutno u Europi. Ne želim da postanemo novi Bergamo i učinit ćemo sve da tako ne bude", kazao je premijer Forto.

On je tada podvukao da je situacija u Kantonu Sarajevo krajnje ozbiljna i da očekuje podršku od Skupštine.

"Dva aspekta su bitna - jedan zdravstveni, drugi ekonomski. Od Skupštine očekujem da nam daju podršku, kako bismo mogli adekvatno reagirati u slučaju pooštravanja trenutnih mjera", dodao je premijer Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije