Istražili smo: Kada će FBiH nabaviti vakcine protiv HPV-a za djecu od 12-15 godina

2
D.S.
Istražili smo: Kada će FBiH nabaviti vakcine protiv HPV-a za djecu od 12-15 godina
Arhiv / Ilustracija

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus – HPV. Smatra se ključnim uzročnikom raka vrata maternice kod žena.

Međutim, treba naglasiti da i žene i muškarci mogu biti zaraženi, a vrlo veliki broj seksualno aktivnih osoba dolazi u kontakt sa ovim virusom.

Sa vakcinacijom se može početi u devet godini, ali se smatra da je najbolje vrijeme za HPV vakcinaciju između 11. i 12. godine.

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Vakcinacija protiv HPV-a u FBiH

Na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo piše sljedeće:

"Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je za 2022. godinu planiralo pokrenuti Program vakcinacije protiv HPV za 1000 djece starosti 11-12 godina. Ovo je u skladu sa Programom HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo koji je razvijen u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo. U prvom polugodištu 2022. godine će biti provedena nabavka vakcina".

Vodeći se ovom informacijom, kontaktirali smo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine kako bi saznali kada će se nabaviti vakcine za djecu od 12 do 15 godina.

Na naš upit, kada će se nabaviti vakcine protiv HPV-a, dobili smo odgovor koji vam u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Zavod cijeni nastojanje da se vakcinacijom HPV vakcinom izvrši prevencija oboljevanja od karcinoma grlića materice kod mladih osoba. Međutim, dužni smo Vas informisati da u skladu sa važećim propisima Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH može finansirati isključivo lijekove koji se nalaze u Odluci o Listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH br. 47/19, a koju donosi Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministra zdravstva.

Nažalost vakcina HPV se ne nalazi na navedenoj Listi lijekova fonda solidarnosti i trenutno ne postoji pravni osnov da Zavod vrši nabavku i finansiranje istih", naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

U prijevodu, u Kantonu Sarajevo, djeca od 12 do 15 godina ne mogu se vakcinisati protiv HPV-a, ukoliko vodite brigu o zdravlju svog dijeteta, po vakcinu ćete morati negdje drugdje.

Saznajte više o HPV-u

Iako živimo u 21.stoljeću, mnogi još nisu upoznati sa opasnostima koji nosi ovaj virus, tim povodom kontaktirali smo doktora Taiba Delića.

Zanimalo nas je zbog čega nastaje HPV.

"Humani papilloma virus (HPV) je uzročnik najčešće spolno prenosive infekcije i vjerovatno je da se svaka spolno aktivna osoba zarazi sa HPV u nekom trenutku svog života. Virus se lako širi seksualnim kontaktom, ali kod velikog broja inficiranih ne uzrokuje nikakve simptome i mnogi ne znaju da ga imaju", odgovara nam ginekolog Delić.

HPV se lako širi, a postoji više od stotinu vrsta ovog virusa.

"Po podacima iz literature više od 90 posto novih HPV infekcija nestanu ili ostanu neotktivene unutar dvije godine i bez liječenja", govori nam ginekolog Delić.

"Do sada je otkriveno više od 150 tipova HPV od kojih neki uzrokuju spolne bradavice a neki tipovi mogu dovesti do karcinoma grlića materice. Pored ovog karcinom anusa, vagine, vulve, penisa i stražnjeg dijela grla se povezuju sa dugotrajnom infekcijom HPV", dodaje ginekolog Delić.

Doktor Taib Delić - undefined

Foto: Facebook: Doktor Taib Delić

Postoje dvije vrste HPV, visokog i niskog rizika 

"HPV niskog rizika odnosno tip 6 i 11 su uzročnici 90 posto spolnih bradavica (kondiloma) koje mogu biti ravni ili šiljati, pojedinačni ili u grozdu, veliki ili mali. Najčešće se pojavljuju na vulvi u vagini i na penisu", saznajemo od ginekologa Delića.

"HPV visokog rizika, najčešće tipovi 16 i 18, te još 12 visoko rizičnih sojeva, uzročnici su karcinoma grlića materice kod malog broja inficiranih žena", objašnjava nam ginekolog Delić. 

Nakon koliko vremena dolazi do karcinoma grlića maternice, može li se HPV liječiti i kako se žene mogu zaštiti, saznali smo u nastavku razgovora.

"Pretpostavlja se da od početne infekcije do karcinoma grlića materice prođe i do 20 godina, a da pacijentice nemaju nikakve simptome te je od vitalne važnosti da žene obavljaju redovne ginekološke preglede sa PAPA testom", nastavlja ginekolog Delić.

"Na taj način rano otkrivene premaligne promjene (CIN) se mogu liječiti sa 100 postotnim uspjehom te  prevenirati karcinom grlića materice. Važno je napomenuti da se imunitet izbori protiv većine HPV infekcija te da većina infekcija prođe bez simptoma te prvi savjet može biti prestanak pušenja, zdrava ishrana, tjelovježba i poboljšanje imuniteta", zaključuje ginekolog Delić.

Za kraj nas je zanimalo koji su indikatori za liječenje HPV i koja ulogu igra vakcinacija.

"Indikacija za liječenje HPV infekcija su simptomatske bradavice, CIN visokog stupnja te karcinom grlića materice. Vakcinacija je dobra opcija za zaštitu od sojeva koji najčešće izazivaju bradavice i karcinom, ali redovni ginekološki pregledi su i dalje najvažniji u prevenciji karcinoma grlića materice", napominje nam ginekolog Delić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije