Kad porastem, bit ću lider: Koje su škole završili najuticajniji bh. političari

Radiosarajevo.ba
Kad porastem, bit ću lider: Koje su škole završili najuticajniji bh. političari
/ Bakir Izetbegović je diplomant Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu još od 1981. godine

Da, kad porastem, kad budem veliki, želim biti član političke stranke, želim participirati u vlasti na bilo kojem nivou, želim biti član četiri upravna i dva nadzorna odbora, biti faktor, klimati glavom i brojati dane do narednih izbora. 

Biti političar u Bosni i Hercegovini popularno je zanimanje. Glomazan državni aparat i bezbroj radnih mjesta sumnjive svrsishodnosti, dobre i redovne plaće, konkretan godišnji odmor, privilegije, slobodni vikendi, putovanja i sve ono što nosi vlast.

Dok se redovi nezaposlenih profesora, ekonomista, pravnika i ostalih svršenika razoraznih fakulteta gomilaju, dok broj nezaposlenih raste, jedan izdvojeni sloj društva broji sve više mladih, perspektivnih glava. Pos'o je dobar, a para laka...

A uvijek je zanimljivo zaviriti u biografije najviđenijih bosanskohercegovačkih političara. Ljudi vole vidjeti šta sve imaju njihove vođe, kakvim se nekretninama mogu pohvaliti, koliko su novca zaradili, šta su radili prije, gdje su boravili za vrijeme rata. No, posebno interesantno je pogledati kako su se i gdje školovali predsjednici, ministri, savjetnici.

Portal Radiosarajevo.ba donosi vam izvode iz biografija nekoliko domaćih političara, onih koji su na najvišim pozicijama i onih koji su na neki način, obilježili godine iza nas. Pogledajte fotogaleriju.

Slavne izjave bh. političara: Šta se kaže, kad se priča

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije