Južna longitudinala tek početkom naredne godine

Radiosarajevo.ba
Južna longitudinala tek početkom naredne godine


Kanton Sarajevo će se zadužiti osam miliona konvertibilnih maraka kod UniCredit bank d.d. Mostar, od čega je četiri miliona planirano za rješavnanje imovinskopravnih odnosa u koje spada i XII transverzala - južna longitudinala.

Trasa južne longitudinale, u dužini od 3,8 kilimetra, počinje od Mosta Suade i Olge na Grbavici, vodi preko Hrasnog i Aneksa do zgrade Suda BiH. Radnja bi trebala početi sa dvije strane, od Mosta Suade i Olge, te na raskrsnici ulica Azize Šaćirbegović i Puta Mladih muslimana gdje je planiran kružni tok.


Trenutno stanje raskrsnice u Hrasnom (Foto: Google Maps)

Ispod lokacije gdje se ukršta pet saobraćajnica u potpuno nepravilnoj formi, gradit će se i pasarele, odnosno podzemni prolazi koji će olakšati prelaz pješacima.

Po riječima Adema Zolja, direktora Direkcije za ceste Kantona Sarajevo, tenderska dokumentacija je dostavljena Evropskoj banci za obnovu i razvoj, koja je dala uslov za saglasnost uz manje izmjene.

"Radovi na južnoj longitudinali bi podrazumjevali dio izmještanja instalacija, ali glavni radovi bi uslijedili tek iduće godine", rekao je Zolj u razgovoru za Oslobođenje naglasivši da bi ovog ljeta trebala biti završena tenderska procedura za izbor izvođača radova.

Rekonstrukcija Sutpske petlje krajem godine
Za realizaciju ovog projekta Kanton se kod Evropske banke za obnovu i razvoj kreditno zadužio 16,5 miliona KM.

Dvanaesta transferzala će se protezati od Dobrinje, preko Stupske petlje i Rajlovca, a trebala bi završiti na Vogošćanskoj petlji.

Iako je rekonstrukcija Stupske petlje najavljena još 2009. godine, do danas radovi nisu započeli.

Po riječima Adema Zolja, radovi na Stupskoj petlji mogli bi početi krajem ove godine, jer, kako kaže, svi betonski radovi mogli bi se obavljati u zimskom periodu.

Izmjene saobraćaja

Rok do kada bi ova dva projekta trebala biti gotova je dvanaest mjeseci. Za vrijeme trajanja radova vršit će se izmjena saobraćaja, a vozačima će biti ponuđeni alternativni pravci.

"Potpune obustave saobra'aja obi;no radimo kada se stavlja završni sloj asfalta, dotada će saobraćaj biti preusmjeren na aliternativne pravce ili će se koristiti jedna saobraćajna traka", rekao je u razgovoru za Oslobođenje Adem Zolj, direktor Direkcije za ceste Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije