Junaci bez ulica: Ulica Vukovarskih žrtava (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: Ulica Vukovarskih žrtava (VIDEO)

Povodom obilježavanja 23. godišnjice pada Vukovara, redakcija portala Radiosarajevo.ba danas ponovo objavljuje tekst iz serije "Junaci bez ulica".

Ovom prilikom odlučili smo se za nešto drukčije junake koji zaslužuju ulicu. Nije riječ o slikarima, muzičarima, sportistima, već o običnim ljudima koji su imali tu nesreću da budu žrtve ratnog zločina.

Riječ je o stanovnicima jednog grada. Grada koji je, nakon Drugog svjetskog rata, pretrpio možda i najveća razaranja u Evropi.

Vukovar je grad na sjeveroistoku Hrvatske, u neposrednoj granici sa Srbijom. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Vukovaru je živjelo 84.189 stanovnika, po nekoliko desetina hiljada i Srba i Hrvata, ali i mnogih drugih, pripadnika nacionalnih manjina.

Jugoslavenska narodna armija je nakon 87 dana okupacije, granatiranja, bombardiranja i razaranja zauzela Vukovar 18. novembra 1991.


U opsadi je poginulo nekoliko hiljada hrvatskih branitelja i civila, a njih oko deset hiljada je odvedeno u logore.

Nakon ulaska u grad, snage JNA odane Slobodanu Miloševiću počinile su teške zločine. Preko 250 ranjenika, deportiranih iz vukovarske bolnice, odvedeno je u logor Ovčara, da bi potom bili ubijeni.

Optužnice protiv odgovornih oficira JNA podigao je i Međunarodni sud za ratne zločine. Za zločine u Vukovaru u Haagu je na deset godina osuđen general JNA Veselin Šljivančanin, koji je sada na slobodi, nakon odsluženja kazne.

S obzirom na činjenicu da su i Vukovar i Sarajevo preživjeli strahote ratnih razaranja, tugu i bol... predlažemo da jedna od ulica glavnog bh. grada nosi ime Ulica vukovarskih žrtava u znak solidarnost stradalim vukovarskim žrtvama 1991. godine.

Sve nacionalnopolitičke kalkulacije moraju ostati po strani, vrijeme je da se žrtava sjećamo kao ljudi, a ne kao brojki i imena pogodnih za političke obračune.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije