Junaci bez ulica: Nikola Tesla

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: Nikola Tesla

Nastavak priče o junacima u čijoj ulici niko ne živi, jer iz nekog razloga 'kumovi ulica' misle da ne zavređuju da oni nose naziv jedne od njih, posvećujemo Nikoli Tesli.

Ovaj junak nekada je imao ulicu sa svojim imenom. Sada ona nosi naziv Petrakijina. Nekada je i jedna osnovna škola nosila njegovo ime. Danas je to  Osnovna škola 'Ċamil Sijarić'. Tako je nas ovosedmični junak ostao i bez ulice i 'bez škole'.  

Zbog mjesta njegovog rođenja Hrvati ga smatraju njihovim junakom, dok su Srbijanci mišljenja da je on upravo njihov junak zbog njegovog etničkog opredjeljenja. Prije devedesetih godina, dok smo svi živjeli u istoj državi Tesla je bio i naš junak, ali po raspadu bivše nam države, to se očito promijenilo. Postalo tada je važno 'ko je čiji', a ne činjenica da se radi o čovjeku koji je ostavio snažan uticaj na cijeli svijet.  

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića. Postoji jedna zanimljivost vezana za njevo prezime, koju je i sam Tesla napisao u svom dnevniku: „Moj pradjed imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Njegova porodica zapravo se prezivala Draganić.“

Nikola Tesla je zahvaljujući svojim izumima postao svjetski naučnik. Koliko je tačno Teslinih pronalazaka bilo, nemoguće je precizno reći . Neki izumi su naišli na razumijevanje patentne komisije i bili zavedeni u američkom patentnom zavodu. Međutim, dosta njih je ostalo nepatentirano.

 ''S vremena na vrijeme u rijetkim intervalima, veliki duh otkrića pohodi zemlju da bi saopštio tajnu koja će unaprijediti čovječanstvo. On odabira najsposobnijeg, najzaslužnijeg i šapuće mu tajnu na uvo. Kao bljesak svjetlosti dragocjeno znanje dolazi. Kad uhvati skriveno značenje sretnik vidi magičnu promjenu... Čuda koja on vidi, mada udaljena u vremenu , desiće se. On to zna, nema ni trunke sumlje u njegovu umu, u svakom vlaknu tijela on osjeća – to je Velika ideja.'' 

Neki od najpoznatijih izuma su Teslin transformator (i generator) struja visoke frekvencije, poznat kao Teslin oscilator; indukcioni motor (poznat kao asinhroni motor); teledirigovani čamac (čamac sa daljinskim navođenjem); sijalice; prenos električne energije na daljinu bežičnim putem, a najveći doprinos elektrotehnici je iz oblasti energetike. Tesla je izmislio naizmjeničnu struju.

Nekoliko zlatnih medalja i počasnih doktorata dobija na vrhuncu slave. Godine 1917. dobija Edisonovu medalju, najveće američko naučno priznanje. Bio je kandidat za Nobelovu nagradu, ali špekuliše se da ju je odbio.

Umro je na pravoslavni Božić, 7. januara 1943. godine u hotelskoj sobi. Otkriven je tek dva dana kasnije, jer je na vrata stavio poruku da ga ne uznemiravaju, a ta činjenica ostavlja prostora raznim špekulacijama o sudbini njegovih bilježaka.

Tesla, za koga su mnogi pisali da je mogao biti jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, veći dio života proveo je u neimaštini. Iz njegove laboratorije sačuvan je samo mali broj instrumenata kojima se nekada služio. Nijedna od njegovih mašina nije pronađena u ostavštvini koju je po njujorškim hotelima sakupio njegov nećak Sava Kosanović. Danas se njegove bilješke, kao i njegova urna čuvaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Junaci bez ulica: Krstan Bijeljac

Junaci bez ulica: Branko Ċopić

Junaci bez ulica: Indexi

Junaci bez ulica: Kasim Prohić

Junaci bez ulica: Mirza Delibašić

Junaci bez ulica: Izet Sarajlić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije