Junaci bez ulica: Benjamin Filipović

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: Benjamin Filipović

Istaknuti bosanskohercegovački filmski stvaralac Benjamin Filipović Benja, koji je iznenada preminuo 20. jula 2006. godine, u 44. godini, ostavio je neizbrisiv trag na bh. kinematografiju, ali i tv produkciju.

Benjamin Filipović rođen je u Sarajevu 1962. godine. Filmsku režiju diplomirao je na praškoj akademiji FAMU s diplomskim filmom "Plus, minus – jedan", za koji je osvojio Zlatnu medalju grada Beograda za najbolji kratki film i Specijalnu nagradu žirija na studentskom festivalu u Karlovy Varima.

Godine 1991. režirao je svoj prvi dugometražni igrani film "Praznik u Sarajevu". Tokom rata u Sarajevu, režirao je i kultni film "Mizaldo – kralj teatra" koji je premijeru doživio na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu 1994. godine poslije čega je uslijedila duga lista festivala. "Dobro uštimani mrtvaci" je njegov treći dugometražni film, s kojim je otvoren 11. Sarajevo Film Festival.


Režirao je kultnu TV seriju "Top-lista nadrealista", a u nekoliko epizoda pojavio se i kao misteriozni Šahbaz.

Bio je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Tuzli, predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH i član Evropske filmske akademije (European Film Academy - EFA), te Društva filmskih i TV reditelja Nemačke (Bundesverband der Fernseh Filmregisseure in Deutschland).

Jedan je od osnivača TV mreže OBN, na kojoj je radio kao glavni urednik i umjetnički direktor.

Benjamin Filipović autor je jednog od najstrašnijih dokumenata novije svjetske istorije – snimka masakra Sarajlija u ulici Ferhadija, kada je u redu za hljeb poginulo 26 naših sugrađana, a 108 njih je bilo ranjeno.

U intervjuu koji je dao magazinu Start, na pitanje novinara po čemu misli da bi ga ljudi trebali pamtiti Benja je odgovorio: "Po dobrom, po tome što se u životu trudim ne činiti zlo drugim ljudima i biti normalan. Znaš kako je u Sarajevu, plati pivu ljudima. Neki će me vjerovatno pamtiti po mom nosu, a neki će me možda pamtiti po ovih par filmova."

Nadajmo se da će u skorijoj budućnosti jedna od ulica glavnog grada BiH dobiti ime po Benjaminu Filipoviću, čime će biti odato poštovanje Sarajliji, sasvim sigurno upamćenom po njegovim ostvarenjima, a za one koji su ga poznavali i po vedrom duhu.

Junaci bez ulica: Dražen Ričl
Junaci bez ulica: Josip Joško Domorocki 
Junaci bez ulica: Adi Lukovac
Junaci bez ulica: Ahmet Hromadžić
Junaci bez ulica: Hajrudin Krvavac
Junaci bez ulica: Ante Sučić
Junaci bez ulica: Slobodan Đurasović
Junaci bez ulica: Zaim Muzaferija
Junaci bez ulica: Nikola Tesla
Junaci bez ulica: Krstan Bijeljac
Junaci bez ulica: Branko Ćopić
Junaci bez ulica: Indexi
Junaci bez ulica: Kasim Prohić
Junaci bez ulica: Mirza Delibašić
Junaci bez ulica: Izet Sarajlić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije