Junaci bez ulica: Adi Lukovac

Radiosarajevo.ba
Junaci bez ulica: Adi Lukovac

Rubrika 'Junaci bez ulica' ovog puta biće ispisana imenom velikog muzičara i umjetnika, koji nas je prerano napustio, a koji je i za tako kartko vrijeme ostavio neizbrisiv pečat na muzičku scenu, kako naše zemlje tako i mnogo šire.

Adi Lukovac rođen je 1970. godine u Sarajevu, a njegova prva muzička iskustva vežu se za grupu 'Base Line', prvog bh. predstavnika elektro-eksperimentalne scene. Snimanje prve demo kasete poklapa se sa periodom početka rata u našoj zemlji, zbog čeka i band prestaje da postoji.


Lukovac nastavlja sa radom na sopstvenom projektu koji se u mnogome razlikuje od prethodnog rada. Upoznaje nove ljude i formira bend 'Ornamenti' sa kojim snima prvi demo pod nazivom 'Na dan naše smrti'. Adi Lukovac smatra se pionirom elektronske muzike u BiH, u kojoj je uvijek uspješno provlačio etno motive.

Zajedno sa grupom Ornamenti, koja je bila  bliska ideji 'elektro ambijent etna' uspostavlja i etiketu  PSW (Post War Sound) pod kojom su i objavili svoja dva albuma: 'Pomjeranja' (1999.) i 'Fluid' (2001.). A samo neke od genijalnih uradaka Adi Lukovca & Ornamenata su: Blue, List, Fluid, Explain, Unreality...

Devedesetih godina Lukovac otvara studio u Sarajevu u kojem su tokom rata mladi alternativni bendovi snimali demo snimke, a po završetku rata na talijanskom 'Arezzo Wave Love festivalu' prvi put predstavlja modernu elektronsku scenu BiH, gdje je prezentovan i "Post War Sound" i video-spot "Odsanjan" sa albuma "Pomjeranja", koji se pojavljuje i na Sarajevo film festivalu 1998. godine.

Na istom festivalu muzika sa materijala "Pomjeranja" koristi kao soundtrack za kratki igrani film "Sindrom" redateljice Ines Tanović. A kada smo već kod filma, svakako ne smijemo propustiti da spomenemo niti muziku koju je Lukovac radio za film Remake Dine Mustafića, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Također, pored brojnih autorskih projekata, radio je i muziku za predstavu 'Tvrđava', u režiji Sulejmana Kupusovića.

Adi je bio i saradnik Dine Merlina na albumu 'Sredinom', dok je Dino učesvovao u pjesmi Ornamenata pod nazivom 'Tako prazan'. Također, Adi je napravio i sjajan remix pjesme 'Sarajevo, New York Roma', grupe Emir & Frozen Camels.

I napravio bi još mnogo da se tog 18. juna 2006. godine nije dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je izgubio život jedan od najkreativnijih i najoriginalnijih autora bh. muzičke scene.



Junaci bez ulica: Ahmet Hromadžić
Junaci bez ulica: Hajrudin Krvavac
Junaci bez ulica: Ante Sučić
Junaci bez ulica: Slobodan Đurasović
Junaci bez ulica: Zaim Muzaferija
Junaci bez ulica: Nikola Tesla
Junaci bez ulica: Krstan Bijeljac
Junaci bez ulica: Branko Ćopić
Junaci bez ulica: Indexi
Junaci bez ulica: Kasim Prohić
Junaci bez ulica: Mirza Delibašić
Junaci bez ulica: Izet Sarajlić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije