Jugoslavenstvo kao nacionalnost?

Radiosarajevo.ba
Jugoslavenstvo kao nacionalnost?

Da li Jugosloveni još uvijek postoje kao nacija? O ovom bitnom društvneom i političkom pitanju uskoro će se razgovarati i na okruglom stolu, koji će 29. aprila biti održan u Banja Luci.  

Organizatori skupa su Udruženje Naša Jugoslavija i Saveza Jugoslovena, a naziv okruglog stola je "Jugoslavenstvo - priznavanje prava na nacionalnost".

Jugoslaveni i dodirne tačke s drugim narodima, kultura političkog dijaloga u vremenu religioznog nacionalizma, jugoslavenstvo danas i njegova perspektiva u budućnosti, su pitanja koja će biti razmatrana na okruglom stolu, prenosi Fena.

Organizator ovog skupa svojim aktivnostima već duže vrijeme skreću pažnju javnosti na problematiku priznavanja prava na nacionalnost Jugoslaven. U državama nastalim raspadom nekadašnje Jugoslavije to pravo zvanično još nije priznato.

"Do sada smo na više mjesta skretali pažnju političkih krugova upozoravajući na važnost slobodnog opredjeljenja pripadnosti bilo kojoj nacionalnosti i pozivali se na obavezu poštivanja međunarodnih akata o pravima čovjeka", navode iz  Udruženje Naša Jugoslavija i Savez Jugoslavena

Jedan od načina za postizanje tog cilja je i organizovanje skupova i upoznavanje javnosti  s gledištima i stavovima o jugoslovenstvu, navode organizatori skupa u Banjoj Luci. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije