JU Djeca Sarajeva formira novi Upravni i Nadzorni odbor

Radiosarajevo.ba
JU Djeca Sarajeva formira novi Upravni i Nadzorni odbor

Konkurs za novi Upravni i Nadzorni odbor JU Djeca Sarajeva uskoro će biti objavljen. Tim povodom Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila standarde i kriterije za imenovanje na poziciju predsjednika i članova ova dva odbora.

Osim općih uslova (da je kandidat stariji od 18 godina; da nije otpuštan iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere; da se na tog kandidata ne odnosi član IX 1. Ustava Bosne i Hercegovine; da nije osuđivan za krivično djelo i za privredni prestup; da nije izabrani zvaničnik, nosilac izvršnih funkcija ili savjetnik), kandidat treba da zadovolje i sljedeće posebne uslove:  
a)    da posjeduje univerzitetsku diplomu i najmanje 5 (pet) godina radnog staža u struci;  
b)   da nema privatni finansijski interes u Javnoj ustanovi u čiji se Upravni i Nadzorni  odbor imenuju,  
c)    da nije direktor odnosno pomoćnik direktora predškolske ustanove,  
d) da ima status zaposlenika /stručnog radnika u Javnoj ustanovi odnosno status roditelja/staratelja djece korisnika usluga Javne ustanove (za članove - predstavnike tih struktura) osim člana Upravnog i Nadzornog odbora Javne ustanove koji je predložen od strane resornog ministarstva,
e)    da nije član više od jednog Upravnog ili Nadzornog odbora.  

Upravni odbor Javne ustanove brojat će pet članova, dok že Nadzorni odbor biti sastavljen od tri člana.

Jedan član odnosno predsjednik Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva imenuje se na prijedlog Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, dva člana se imenuju se iz reda zaposlenika JU, a dva člana iz reda predstavnika roditelja koje predlaže Vijeće roditelja Javne ustanove.

Kada je u pitanju Nadzorni odbor, Jednog člana imenovat će MInistarstvo, drugi se imenuje iz reda uposlenika, a treći iz reda predstavnika općine na čijem području se nalazi predškolska ustanova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije