JOSD poziva na usvajanje 'Ekonomije Zadruge'

Radiosarajevo.ba
JOSD poziva na usvajanje 'Ekonomije Zadruge'



Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju (JOSD) pozivala je u svome saopštenju "građane, radnike, poljoprivrenike, sindikate, organizacije, domaće privrednike i političke partije da se priključe novom ekonomskom pokretu 'Ekonomija Zadruge', koji sadrži jasnu strategiju ekonomskog oporavka Bosne i Hercegovine i njenog transformisanja iz stanja protektorata u stanje samoodržive i slobodne zajednice."

"Zbivanja sa kraja 2008. i početka 2009. godine su samo kulminacija kolapsa neoliberalnog kapitalističkog sistema. Nažalost, BiH u vrlo teškom ekonomskom, socijalnom i političkom stanju, tu recesiju nije dočekala spremna. Krah privatizacije je očigledan, kao i nesposobnost i korupcija onih koji rukovode ekonomskim, finansijskim, socijalnim i društvenim odnosima u BiH.
Dovoljno je kao primjer navesti masovno otpuštanje radnika u privrednim i vanprivrednim kompleksima i stalno povećavanje poreza koje moraju plaćati građani. Pored beskamatnog poticaja za građane i privrednike koji predlaže 'Ekonomija Zadruge' , JOSD zathjeva ukidanje upravnih odbora i uvođenje profesionalnih, nepolitičkih upravljačkih institucija u javna preduzeća, te povratak monetarnog suvereniteta države. " navodi se u saopštenju.

UJOSD-u smatraju da su "današnji upravni odbori su su leglo kriminala, nepotizma, nesposobnosti, crnih fondova, uhljebljivanja podobnih kadrova, a sve pod izgovorom primjenjivanja zakonskih regulativa."

"Primjenjujući mudru političku strategiju, koja mora podrazumijevati hitnu promjene strateških ciljeva navedenih u „Ekonomiji Zadruge“, politički establišment u Bosni i Hercegovini je dužan obezbjediti bolji život za sve nas, budući da svoje plate primaju od poreza koje plaćaju njihovi birači. Pred nama je izbor da li ćemo i dalje dopuštati da ekonomijom Bosne i Hercegovine upravljaju strane komercijalne banke, čiji je jedini cilj ostvarivanje sopstvenog profita, ili suverena i geoekonomski jaka država? Hoćemo li krenuti putem banana država Trećeg svijeta, ili putem Brazila ili Argentine, koji sličan ekonomski program s uspjehom provode u svojoj privredi?", smatra ova organizacija.

Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije