Još uvijek nije uplaćen novac za transport lavice

Radiosarajevo.ba
Još uvijek nije uplaćen novac za transport lavice

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo još uvijek nije uplatilo 13.000 KM potrebnih za troškove prevoza afričke lavice i ljekarskog nadzora nad životinjom u toku transporta do Sarajeva.

Sarajevski lav dobija družicu: U Pionirsku stiže nova lavica

"Novac jutros nije bio na računu, mi se nadamo da će ta uplata biti što prije kako bi krenuli u realizaciju prevoza lavice u Sarajevo", rekao je za Radiosarajevo.ba Esad Tajić, upravnik Rekreativno-zabavnog centra Pionirska dolina gdje lavica treba biti smještena.

Ministar Zlatko Petrović nam je rekao da bi novac trebao biti uplaćen do kraja sedmice. 

"Novac će biti uplaćen ovih dana, kraj je godine i budžetska sredstva su raspoređena. Neuplaćivanje je isključivo formalno-pravne prirode i uskoro ćemo to riješiti", rekao je za portal Radiosarajevo.ba ministar Petrović. 

Veoma je važno uskoro realizovati nabavku lavice, jer zoo-vrtovi koji ih nude, žele odgovor što hitnije kako bi, ukoliko to nije izvodljivo sa Sarajevom, afričke lavice poklonili nekom drugom zoo-vrtu koji može obezbijediti transport.

Nabavka novih životinjskih vrsta, a posebno lava, rezultirala je dosta većom posjećenošću zoo-vrta i Rekreativno-zabavnog centra Pionirska dolina.

Podsjećanja radi, u martu ove godine, nakon 20 godina su u Pionirsku dolinu u Sarajevu stigli lav i lavica. Nažalost, lavica je ubrzo uginula, a lav je ostao sam... Kako je Tajić ranije podsjetio, lav je životinja koja živi u čoporu i zbog usamljenosti postaje razdražen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije