! / Još malo i godišnji: Pravila za ulazak u zemlje u kojima najviše ljetuju bh. građani

30. 05. 2021. u 20:45:00 Večernji.ba, Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Očekuje se da će EU otvaranje granica za sve potpuno cijepljenje početi već od idućeg mjeseca - odluka stiže jer se širom Unije provodi masovno vakcinisanje, a broj zaraženih je u padu.

A, ako se već spremate za godišnji i ljetovanje ove godine, donosimo vam pravila za ulazak u zemlje u kojima najviše ljetuju bh. građani.

Hrvatska

Moguće su promjene mjera koje vrijede za prelazak granice Republike Hrvatske od 1. juna, neslužbeno se doznaje proteklih dana. Naime, obaveze cijepljenja, preboljenje koronavirusa ili negativni PCR ili brzi antigenski test ostali bi vrijediti za strane državljane pri ulasku u RH, ali ne i za državljane Republike Hrvatske koje imaju prebivalište izvan RH.

To bi značilo da bi državljani Hrvatske s prebivalištem u BiH konačno mogli u državu čije državljanstvo imaju, bez navedenih mjera i procedura.

Zasad, djeca do 12 godina ne trebaju niti jedan dokument, dok stariji moraju imati jedan od gore navedenih dokumenata.

Crna Gora

Od 12.01.2021 Svi koji ulaze u Crnu Goru mogu ulaziti bez testa na Covid u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore. 

Albanija

Iako je Albanija još uvijek nedovoljno turistički istražena zemlja, pješčane obale sve više privlače posjetitelje. Posljednjih godina Albanija je postala nezaobilazna destinacija za naše sugrađane, koji sve češće ljetovanja odlučuju provesti na plažama Jadranskog i Jonskog mora.

Građane koji su planirali ljetovati na albanskom primorju obradovat će podatak da je Albanija otvorila svoje granične prijelaze za državljane BIH, što znači da za ulazak u ovu zemlju nije potreban PCR test ili neki drugi vid testiranja na koronavirus.

Međutim, za ulazak je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju tijekom boravka u Albaniji. Kao relevantan dokaz može poslužiti potvrda o rezervaciji smještaja ili potvrda o uplati odgovarajućeg smještaja.

Turska

Poznata turska ljetovališta svake godine ugoste brojne građane naše zemlje, a isto se očekuje i ovog ljeta. Državljani Bosne i Hercegovine u Tursku mogu ulaziti uz negativan PCR test. Pri ulasku kopnenim, zračnim ili pomorskim putem u Tursku provode se mjere kontrole zdravlja. Također, od 15. marta 2021. uvedeno je i obavezno popunjavanje putnog obrasca "Traveler Entry Form", koji je potrebno ispuniti u roku od 72 sata prije ulaska u zemlju. Na osnovu informacija iz formulara bit će vam određen tzv. HES kod "Hayat Eve Sigar", koji je potreban za ulazak u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre.

Prije nego što se odlučite otputovati na ljetovanje izvan granica naše zemlje, preporučuje se da prethodno provjerite koje mjere su na snazi na željenoj destinaciji. Također, preporuka je i da se kontaktiraju nadležna diplomatsko-konzularna predstavništva u vezi sa svim detaljima ulaska u državu u koju putuju, kao i mogućom karantenom.

Grčka

Grčka od ponedjeljka zvanično otvara granice za građane Bosne i Hercegovine. Ovu informaciju je na svom Facebook profilu potvrdila je ambasadorica naše zemlje u Grčkoj, Milica Ristović Krstić.

Navela je i da se svakih sedam dana lista zemalja revidira tako da prije polaska na put svakako potrebno provjeriti da li je došlo do nekih izmjena.

Uslovi za ulazak u Republiku Grčku su:

- popunjen PLF (travel.gov.gr)

- negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili potvrda o primljene dvije doze vakcine (više od 14 dana mora proći od 2. doze vakcine), ili dokaz da ste prebolovali Kovid prije više od dva, a manje od devet mjeseci (to dokazujete pozitivnim PCR ili antigenskim testom od dana kada Vam je dijagnostigikovan Kovid)

Navedeni dokumenti moraju biti na jednom od sljedećih jezika: grčki, engleski, francuski, njemački, ruski, italijanski ili španski. Bez obzira na posjedovanje ovih dokaza možete biti podvrgnuti testiranju prilikom ulaska u zemlju od strane nadležnih grčkih organa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA