25. / Još jedan uspjeh: Ovogodišnji SFF pod pokroviteljstvom UNESCO-a

30. 05. 2019. u 10:40:00 Fena

Shares: 24

Ovogodišnji, jubilarni 25. Sarajevo Film Festival (SFF) bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

SFF pobjedničke kratke filmove kvalificira za prijavu za nagradu Oscar

U pismu generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Audrey Azoulay navodi se kako Festival dijeli vrijednosti UNESCO-a "kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti".

"Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u južnoj Evropi", navodi Azoulay.

Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-om Adil Osmanović je ocijenio da je SFF odličan primjer kako kvalitetni projekti iz BiH mogu biti konkurentni na međunarodnom planu, te da zbog toga zaslužuje sve pohvale i čestitke.

Izrazio je uvjerenje da će 25. SFF kvalitetom ne samo povezati ljubitelje filmske umjetnosti, već dati i dodatni doprinos promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Komisije Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur je naveo da u vrijeme održavanja Festivala bilježe rekordan broj turista. Prošle godine bilo je 78.000 turista u augustu, a u prosjeku mjesečno KS posjeti oko 48.000 turista.

Također je i direktor SFF-a Mirsad Purivatra izrazio zadovoljstvo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti.

"Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture", naglasio je Purivatra, saopćeno je iz SFF-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA