Jorgovani opkoljenog Sarajeva (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Jorgovani opkoljenog Sarajeva (FOTO)
/ Foto: William Ney

I ovog proljeća sjećamo se predivnih jorgovana iz opkoljenog Sarajeva na legendarnim fotografijama poznatog ratnog reportera Williama Neya. 

U opkoljenom gradu teško je bilo pronaći cvijeće. Jorgovani, koji su rasli u mnogim sarajevskim baštama, nerijetko su bili i jedino cvijeće koje su stanovnici mogli sebi priuštiti. 

Njihova mirisna ljepota i proljeće koju simbolizira, opčinili su ratnog reportera koji nije mogao da im odoli.

Ovaj ukrasni grm koji cvate mirisnim grozdovima tokom aprila i maja, već stoljećima je nezaobilazan u mnogim sarajevskim baštama. Srećom da stablo jorgovana nije bilo pogodno za loženje, pa su ovi ukrasi grada preživjeli rat. 

Povodom 20-godinšnjice početka opsade, portal Radiosarajevo.ba razgovarao je sa Williamom Neyom. Tada je rekao:  

"U Sarajevu sam boravio dvije sedmice u decembru 1993. i sjećam se da su uvjeti života za ljude bili izuzetno teški, s perspektivom duge hladne zime. Ugasile su se sve nade u "rješavanje" rata prije dolaska hladnih dana.

A onda je došao neki "isfolirani mir" kao rezultat sporazuma između UNPROFOR-a i agresora. Intenzitet snajperskog djelovanja i granatiranja smanjen, a u grad se moglo ući kroz određene kanale. U aprilu 1994. Sarajevo je bilo drugačije. Još uvijek je to bio jedan depresivan zatvor, ali je ponuda hrane bila bolja, a u zraku se mogla naslutiti neka nada. (No, sve te nade ponovo su razbijene sredinom ljeta.)

I sunce je zasjalo, a jorgovani su bili u punom cvatu. U mom sjećanju, jorgovani sjaje kao simbol Sarajeva u proljeće. Bilo ih je posvuda, bili su tako lijepi, a raspon boja nevjerovatan. Bijela. Lavanda. Purpurna, kao na fotografiji na kojoj se vidi kako jedan medicinski tehničar i vojnik hodaju sa buketom, a sve to na mjestu Sarajevkog atentata - tamo gdje je započelo stoljeće ratova."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije