Jeziva izložba koju samo rijetki u Srbiji žele vidjeti

Radiosarajevo.ba
Jeziva izložba koju samo rijetki u Srbiji žele vidjeti
Foto: Deutsche Welle / Jeziva izložba koju samo rijetki u Srbiji žele vidjeti

Gotovo četiri godine srbijanski umjetnik Vladimir Miladinović počinjao je dan uz kafu i dnevnik jednog od najzloglasnijih balkanskih ratnih zločinaca, Ratka Mladića.

Riječ po riječ, na papir je rukom prepisivao čitavih 400 stranica dnevnika. Njegove liste s Mladićevim zapisima postale su umjetnička instalacija, a upravo su predstavljene na izložbi u Beogradu kojoj je cilj propitati kako se društvo suočava s jednim od najmračnijih perioda svoje povijesti, javlja AFP, prenosi Jutarnji list.

Za 39-godišnjeg umjetnika ovo je bio performans, čin kojim se sagledava kako se Srbija nosi s ovim vrlo teškim materijalom koji zemlju opterećuje i 25 godina nakon rata.

Zločinac Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu u Haagu 2017. zbog brojnih ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici.

Žalbeni postupak trebao bi početi 25. augusta, što je, čini se, povod da se javnosti na ovakav način predstave zapisi zločinca. I dok pravni postupak polako napreduje, rane koje je Mladić svojim nedjelima nanio području bivše Jugoslavije još su svježe, a njegovo naslijeđe predmet je sukoba i podjela. 

Aleksandar Vučić nakon njegove osude pozvao je Srbiju da se okrene budućnosti, no mnogi stanovnici Mladića i dalje doživljavaju herojem, iskazujući nepovjerenje u međunarodne pravne institucije.

Miladinovićev rad prezentiran je u punini jednostavnosti. Na velikim bijelim "plahtama" papira čitkim su slovima ispisani Mladićevi dnevnički zapisi, zapisi čovjeka kojeg je UN-ov čelnik za ljudska prava prozvao "personifikacijom Zla".  

AFP primjećuje kako to nisu luđački zapisi kakve bi čovjek očekivao, već uredan slijed političkih i vojnih brifinga, koje su gotovo banalne te često ne govore ništa, a govore sve.

Ostatak teksta i fotografije izložbe, koje zbog autorskih prava ne može objaviti, možete vidjeti na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije