Jezik kojim govore još samo dva čovjeka

Radiosarajevo.ba
Jezik kojim govore još samo dva čovjeka

Ajapaneko je jezik star vijekovima, ali ga danas govore još samo dva čovjeka – koji ne razgovaraju međusobno. To su Manuel Segovija (75) i Isidro Velaskez (69), koji žive u meksičkom selu Ajapa.

Američki lingvistički antropolog, Danijel Suslak izjavio je za britanski “Guardian” da Segovija i Velaskez ne razgovaraju međusobno, jer nemaju o čemu da pričaju. Suslak je dio naučnog tima koji pokušava da napravi rječnik jezika ajapaneko.

Segovija kaže kako nije u svađi sa Velaskezom i dodao da još uvijek priča jezikom ajapaneko sa svojom porodicom. Njegova žena i djeca ga razumiju, ali znaju tek poneku riječ tog jezika.

“Kada sam bio mali, svi su ga govorili. Nestajao je malo po malo i sada pretpostavljam da bi mogao i da umre sa mnom”, izjavio je Segovija.

Nacionalni institut za urođeničke jezike pokušaće da sačuva jezik, tako što će organizovati kurseve tokom kojih Segovija i Velaskez mogu da prenesu svoje znanje onima koji žele da uče ajapaneko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije