Jevreji danas počinju slaviti praznik svjetlosti - Hanuku

Radiosarajevo.ba
Jevreji danas počinju slaviti praznik svjetlosti - Hanuku

Jevreji danas, po zalasku sunca, počinju proslavljati Hanuku - praznik svjetlosti, koji će trajati osam dana.

Hanuka je praznik kojim se slavi pobjeda Makabejskih ustanika nad helenskim osvajačem. Seleukidski vladar Antiohus Epifanes IV je carskim dekretom zabranio obdržavanje Tore u Judeji. Pod prijetnjom smrtne kazne bilo je zabranjeno obrezivati djecu, svetkovati subotu ili se uzdržavati od nečiste hrane. Po Antiohovom naređenju Hram je oskrnavljen prinošenjem svinje na žrtveniku, prinošenje žrtava Bogu Izraela obustavljeno, a umjesto toga uvedeno obavezno prisustvovanje prinošenju nečistih životinja na žrtvu helenskim bogovima po svim gradovima Judeje. 

One koji bi odbili da jedu idolske žrtve – okupacione vlasti bi pobile. Antiohove odredbe prisilile su i najumjerenije među Judejcima da pruže oružani otpor helenskim okupatorima. Na jednom od obaveznih javnih uživanja idolskih žrtava Matatja(h)u ben Johanan ha-Koen je ubio jednog od onih koji su se povinovali dekretu pozvavši cijeli narod na sveti rat protiv helenista. Od tada pa nadalje, Matatja(h)u - a potom i njegovi sinovi (od kojih je najpoznatiji Juda Makabi) bili su neprikosnovene vođe ustanka koji je doveo do postepenog oslobađanja Judeje iz helenskog jarma. 

Nakon četvrte bitke sa helenskom vojskom Makabejci su uspjeli osloboditi Hram u kome su ponovno uspostavili Božju službu. Kao uspomena na ponovno osvećenje Hrama i uspostavljanje službe ustanovljen je osmodnevni praznik (25. Kislev - 2. Tevet) Hanuka.

U toku svih osam dana Hanuke uveče se pale hanuka-svjećice, a na jutarnjem bogosluženju iznosi se Sefer Tora i čitaju se kraj šestog i sedmo poglavlje iz IV Knjige Mojsijeve.

Izrazi kojima se čestita Hanuka: 

Hanuka lesimha! (Hanuka na radost!)

Zeman urim lesimha! (Vrijeme svjećica na radost!)

Ili na Ladinu, jeziku bosanskih Sefarda:

Hanuka alegre! (Sretna Hanuka!)

Svim Jevrejima Radiosarajevo.ba želi sretnu Hanuku! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije