Jefrem: Vaskrs je praznik života, pravde i ljubavi

Radiosarajevo.ba
Jefrem: Vaskrs je praznik života, pravde i ljubavi


''Vaskrs simbolizuje pobjedu života nad smrću, pravde nad nepravdom, ljubavi nad mržnjom'', kazao je episkop banjalučki Jefrem u vaskršnjoj poruci vjernicima pravoslavne vjere.

Vaskrs: Najveći hrišćanski praznik

Tokom svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, episkop Jerfem je podsjetio da je Vaskrs najveći i najznačajniji hrišćanski praznik, jer svojim značajem prevazilazi sve druge svetkovine.

''Vaskrs je dan vječne radosti, jer je tada Gospod Isus Hristos pokazao svoju Božansku moć, savladavši smrt snagom svog Božanstva, podarivši ljudima vječni život'', kazao je episkop banjalučki.

Povodom Vaskrsa i u drugim pravoslavnim hramovima služene su svete arhijerejske liturgije, te pročitana i vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Vaskrs pravoslavni vjernici proslavljaju u krugu porodice, uz nezaobilazna šarena vaskršnja jaja. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, a vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju. Tradicija je da se prvo obojeno jaje, ostavlja na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "čuvarkuća".

Vaskrs hrišćani slave tri dana, a u Srpskoj pravoslavnoj crkci pravoslavni vjernici razmjenjuju pozdrave - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije