'Jednominutni filmovi su prave filmske poslastice'

Radiosarajevo.ba
'Jednominutni filmovi su prave filmske poslastice'


Teško je ostati ravnodušan kada pogledate film koji traje jednu minutu, a koji govori toliko mnogo. Vrijednost tih filmova povećava činjenica da su njihovi autori djeca. Fascinantno je kako su u jednoj minuti predstavili probleme u svojoj zajednici.

Djeca iz 11 općina u Bosni i Hercegovini su radila te filmove. O Festivalu jednominutnog filma ste imali priliku i ranije čitati na portalu. Finale je održano u Banjoj Luci 14. marta, a prikazana su 22 filma, odabrana od preko 100 prispjelih radova.

Namik Kabil, bosanskohercegovački redatelji i scenarista za Radiosarajevo.ba je komentarisao filmove rekavši kako su to 'prave filmske poslastice, jer su dječiji čisti i pitki'.

„Napraviti film od jedne minute zahtjevan je zadatak jer čim se kaže film jedno od prvih pitanja je o čemu je. To znači da treba u jednoj minuti imati taj dramaturški obrt, treba imati početak priče, sredinu i kraj. Svi nagrađeni filmovi ovogodišnjeg Festivala jednominutnog filma pokazuju izražen osjećaj za spomenute dramaturške konvencije i prave su filmske poslastice jer su dječiji čisti i pitki, rekao je Kabil za Radiosarajevo.ba. 

        
Namik Kabil

Komentarišući filmove, rekao je da su to u isto vrijeme i kompleksni filmovi jer se svi odreda bave nečim što suštinski nedostaje ovom društvu, bave se suosjećanjem za drugog čovjeka. 

"Već kao dijete sam slikao kao zreo umjetnik, uzelo mi je skoro cijeli život da naučim slikati kao dijete“, citirao je slavnog Pikasa bh.književnik i scenarista. Kabil je i komentarisao filmove koji su osvojili nagrade, a o ovom prilikom donosimo njihov pregled i linkove na izjave njihovih autora. 

Oni znaju (specijalna nagrada žirija)  

"Film Oni znaju direktno ukazuje na one kojima je potrebna dodatna pažnja. Vrlo efektna je pomalo glamurozna muzika jer ukazuje upravo na suprotno, na neglamuroznu brigu za drugog čovjeka".

Kata Martić: 'Oni znaju da prihvataju, a znamo li mi?'

Naš dom (nagrada publike)

"Kada pogledate Naš dom ostane vam knedla u grlu. Ovakav efekat postižete samo onda kada priča izlazi iz srca."

Džejlan Sefić: I dalje ću govoriti o problemima djece

Adrenalinska avantura (Grand Prix)


"Adrenalinska avantura je šarmantna jer vas znalački, skoro do samog kraja vodi u 'pogrešnom pravcu'. Taman kada pomislite kako je biciklista dječije bezbrižan i radostan, on se nađe u minskom polju.



Patrik Ledić: Sklonite se od računara, avanture čekaju

Škripofonija (nagrada za najbolju režiju)
 

"Škripofonija je skoro čarličaplinovski jednostavna i smiješna."


 
Treba spomenuti još dva filma nagrađena za najbolji scenarij i glumu. 
 Egzodus (nagrada za najbolji scenario)




Žabazen (nagrada za najbolju glumu)

"Nadam se da će ovakav festival dovesti do masovnijeg bavljenja filmskim jezikom. Jeste li se ikada upitali zašto se u školi uči književnost a ne uči film, kao redovan predmet? Odogovor da je film mnogo mlađi od književnosti samo je djelimično tačan, jer govorimo o nečemu što postoji duže od jednog vijeka", poručio je Kabil.

 

Djeca su pokazala svoju kreativnost i na neobičan način iskazali svoje ideje i razmišljanja. Na iznenađenje mnogih, jednominutni filmovi su pokazatelj da se djeca brinu za svoju budućnost i da žele poboljšati kvalitet života njihovih vršnjaka u lokalnim zajednicama.

 

Ukoliko niste dosad pogledali filmove, to možete uraditi na Youtube kanalu UNICEF-a ili na Facebook stranici Zid dječijih želja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije