'Jedno NE mijenja SVE': Ne dovodite vašu budućnost u pitanje! (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
'Jedno NE mijenja SVE': Ne dovodite vašu budućnost u pitanje! (VIDEO)

Udruženje za razvoj društva "Kap" u proteklih šest mjeseci implementiralo je u 100 škola u Federaciji BiH projekt prevencije zloupotrebe opojnih droga kod mladih, pod nazivom „Jedno 'NE' mijenja sve! - Ostani slobodan“. 

Cilj projekta je da se daju tačne informacije mladima koji su u "rizičnoj dobnoj grupi", da konzumiranje droge dovodi do funkcionalnih oštećenja struktura mozga odgovornih za donošenje odluka, kontrolu ponašanja, planiranje, razmišljanje. Droga dovodi u pitanje budućnost konzumenta. 

Udruženje „Kap“ je uz podršku sarajevske produkcijske agencije „Propaganda“ dizajniralo informativni materijal koji je dostavljen u 100 škola u Federaciji BiH, a projektom je obuhvaćeno oko 50.000 učenika i roditelja, javlja Fena.

Tokom projekta su dijeljene dvije vrste letaka, za učenike VII, VIII i IX razreda osnovnih škola i učenicima svih razreda srednjih škola, a druge brošure su namijenjene roditeljima i nastavnicima, kako bi se tačno upoznali sa vrstama opojnih sredstava i njihovoj manifestaciji na djecu, te kako da preventivno djeluju. 

Također, školama je dostavljen dokumentarni film o štetnosti droga koji se emitirao na časovima odjeljenskih zajednica kako bi učenici s nastavnicima razgovarali o štetnosti zloupotrebe droga. 

Film se može pogledati i na Youtube kanalu: 'Jedno ne mijenja sve, ostani slobodan.'

Za izradu edukativno-informativnih materijala korišteni su izvori stručnjaka :"Čitanka: Djeca i droge", dr. Bore Đukanovića, dok je konsultant na projektu bio doc. prof. dr. Mirsad Serdarević, psiholog na odsjeku psihijatrije i bihejvioralnog zdravlja na medicinskom fakultetu u Georgia u SAD. 

Više o projektu na web stranici Ostani slobodan, gdje psiholog odgovara na pitanja koja su vezana za probleme ovisnosti o drogama. 

Projekt je implementiran uz podršku Ministarstva zdravlja Federacije BiH, saopćeno je iz Udruženja za razvoj društva "Kap".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije