Jednakost za sve - film o životu Romkinja u BiH

Radiosarajevo.ba
Jednakost za sve - film o životu Romkinja u BiH

Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle, uz finansijsku podršku CARE International, prvi put je u Bosni i Hercegovini organizovalo Mjesec romsko-ženskog aktivizma, sa ciljem ukazivanja na dvostruku diskriminaciju Romkinja – i kao žena, i kao pripadnica nabrojnije nacionalne manjine u BiH.

Mjesec romsko-ženskog aktivizma trajao je do 8. aprila, Svjetskog dana Roma, a imao je za cilj da kroz niz aktivnosti ukaže ne samo na položaj žena u bh. društvu, posebno Romkinja, već i važnost uključenja Romkinja u procesima donošenja odluka.

Ulične akcije, održavanje radionica i okruglih stolova na temu položaja žena Romkinja, predstavljanje rezultata istraživanja Participacija Romkinja u društveno–političkom životu lokalne uprave i samouprave u 6 općina BIH o postojećim praksama uključivanja Romkinja u procese donošenja odluka, predstavljanje kampanje i projekcije filma Jednakost za sve i 6 tv spotova, samo su neke od aktivnosti koje su održane do danas.

Pogledajte film o životu Romkinja u Bosni i Hercegovini i njihovoj borbi za spolnu i nacionalnu jednakost.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije