Jedinstveni biciklistički događaj u Hercegovini - 'Tour de Culture Bosna i Hercegovina'

Radiosarajevo.ba
Jedinstveni biciklistički događaj u Hercegovini - 'Tour de Culture Bosna i Hercegovina'

Četiri hercegovačka bisera - Počitelj, Čapljina, Blagaj i Mostar, u nedjelju 24. maja će biti poprište jedinstvenog biciklističkog događaja - Tour de Culture. 

Ovaj događaj realizira se u cilju promocije kulturne baštine, nemotoriziranog prijevoza i zaštite životne okoline. „Tour de Culture“ je namijenjen svim građanima i građankama BiH. 

Organizator ovog okupljanja biciklista je Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB), švedska nevladina organizacija osnovana prije 20 godina. Od svog osnivanja bavi se zaštitom, očuvanjem i promocijom kulturne baštine na području Balkana i drugim zemljama svijeta. 

Događaj je planiran da se realizira na relaciji:

1. Počitelj (start ture)

2. Čapljina (posjeta Mogorjelu, manastiru Žitomislić, crkvi Milosrdnog Isusa u Šurmancima)

3. Blagaj (posjeta Tekije, promocija folklora i tradicionalne kuhinje; prodajna izložba kreativaca) 

4. Mostar (kraj ture na platou ispod Starog mosta, nastup Mostarskih mažoretkinja i Gradske limene glazbe/muzike iz Stoca). 

Završna manifestacija održat će se na platou ispod Starog mosta, koji se nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO-a. 


Na svakom od lokaliteta predviđen je poseban program kojem je cilj promocija materijalnog i nematerijalnog naslijeđa ovog dijela BiH, kao i prodajnu izložbu radova umjetnika koji su inspirirani kulturnom baštinom naše zemlje.

Kako su potvrdili organizatori, u turi će učestvovati 100 biciklista različitog spola i životne dobi. U realizaciji događaja učestvuju i volonteri koji će biti raspoređeni na različitim lokacijama.

Kulturno naslijeđe bez granica ovu aktivnost realizira u saradnji s udruženjem „Natura AS“ i turističkom agencijom „Visit Konjic“ iz Konjica; brdsko-biciklističkim udruženjem „MTBA“, udrugom „Hercegovina bicikl“, „My Way“ i Udruženjem građana za planinarenje, brdski biciklizam i seoski turizam „My way“ iz Mostara i udruženjem brdskih biciklista „MTBA“ iz Sarajeva.

Podaci o lokalitetima:

Naše putovanje počinje u Počitelju, jednom od najljepših kulturno-historijskih cjelina u BiH koji ima status nacionalnog spomenika. Nastao u dolini Neretve još u srednjem vijeku, Počitelj vijekovima svjedoči velikim historijskim promjenama na ovom području. Obilazak ovog „rijetkog i dragocjenog mjesta“, njegovih utvrda i bedema, sokaka i objekata građenih u osmanskom periodu vratit će vas u daleku prošlost. Ovaj grad kandidat je za UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Put nastavljamo do Mogorjela koji važi za jedinstven arheološki lokalitet u BiH i jedan je od najljepših zdanja kasne antičke arhitekture u našoj zemlji koji ima status nacionalnog spomenika. Još u antičko doba na ovom lokalitetu postojala su skladišta, mlin, uljara, pekara i ciglana. Arheološkim iskopavanjima na ovom lokalitetu pronađeni su predmeti od keramike, fibule, novci, mač i drugi predmeti. 

Od Mogorjela, odnosno Čapljine tura se nastavlja trasom bivše uskotračne pruge koja se također može svrstati u graditeljsku baštinu. Nedaleko od Čapljine nalazi se malo mjesto Šurmanci, u kojem se nalazi katolička crkva Međugorske župe s monumentalnom slikom Milosrdnog Isusa, koju hodočaste brojni vjernici. 

Nedaleko od mjesta Šurmanci, nalazi se selo Žitomislić i u njemu jedan od najznačajnijih pravoslavnih manastira u BiH. Manastir Žitomislić nastao je u 15. stoljeću i izgrađen je na lokalitetu stare crkve. U ovom manastiru osnovana je Duhovna škola, prva škola te vrste u našoj zemlji. Zbog svog kulturno-historijskog značaja, manastir ima status nacionalnog spomenika.

Na našoj turi posjetit ćemo i grad u kojem je rođena bosanskohercegovačka kraljica Katarina Kosača. Zanimljivoj historiji i bogatstvu kulturnog naslijeđa Blagaja nećete moći odoliti. Tokom obilaska grada posjetit ćemo nacionalne spomenike BiH: tekiju na izvoru Bure za koju se vjeruje da je nastala u 15. stoljeću, katoličku crkvu Presvetom Trojstvu izgrađenu prije 107 godina i crkvu sv. Vasilija Ostroškog nastalu prije 122 godine. 

Ovo putovanje završavamo u Mostaru, gradu koji je svojom ljepotom osvojio svakog ko ga je ikada posjetio. U Mostaru ćemo posjetiti staru jezgru, prelijepu Neretvu i jedan od najveličanstvenijih mostova u našoj zemlji – Stari most. Ovo remek-djelo mostogradnje zajedno sa starom jezgrom Mostara nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine, a i nacionalni je spomenik BiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije