Javno pismo dekanu i Upravi Filozofskog fakulteta

Radiosarajevo.ba
Javno pismo dekanu i Upravi Filozofskog fakulteta


Od homofobnog skandala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu prošlo je već pet dana a Fakultet se zvanično još uvijek nije oglasio. Javno pismo dekanu Ivi Komšiću i Upravi Fakulteta uputilo je četvoro profesora. Pismo objavljujemo u cjelosti.

Poštovani dekane i članovi/ice uprave Filozofskog fakulteta u Sarajevu

Tražimo od vas da, u skladu s Etičkim kodeksom Univerziteta u Sarajavu, poduzmete sve mjere kojima bi se dokinule sve forme jezike mržnje i omogućilo javno ispoljavanje u društvenom prostoru svim oblicima identiteta koji ničim ne ugrožavaju druge.

Povod ovom našem obraćanju je eksplicitna homofobija i jezik mržnje jedne bibliotekarke zaposlene na našem fakultetu, te njena otvorena prijetnja smrću upućena jednoj našoj studentici koja se izjasnila kao pripadnica LGBTIQ zajednice.

Također, upozoravamo vas da je nedopustivo tolerirati fizički napad jednog uposlenika Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH na našeg studenta koji se solidarisao sa ovom studenticom i skupa sa svojim kolegama/icama ukazao na nedvosmislenu homofobiju u formularu Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, što su ga morali popuniti svi koji su darivali krv 19. 04. 2012. na našem fakultetu.

Tražimo od vas da javno osudite homofobni jezik pomenutog formulara i uputite najoštriji protest upravi Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, uz zahtjev da se u skladu sa zakonskim propisima sankcioniše uposlenik koji je fizički napao našeg studenta. Etički kodeks našeg univerziteta precizno propisuje zabranu svakog oblike diskrminacije i širenja jezika mržnje u akademskoj zajednici. Poštovani dekane i članovi/ice uprave Filozofskog fakulteta – vaša je obaveza da štite te propise i da u skladu sa humanističkim idealima i znanstvenim načelima omogućite slobodno iznošenje stavova svima u okviru akademske zajednice.

Sarajevo, 23. 4. 2012                                                           

Prof. dr. Enver Kazaz
Doc. dr. Andrea Lešić
Prof. dr. Muhamed Dželilović
Prof. dr. Zvonko Radeljković


VEZANO

A. Lešić i E. Kazaz: Pismo podrške studentima
Amra Krzić: Konačno su studenti digli glas
Je li bolje začepiti usta?
Podrška studenata/ica i predavača/ica Rodnih studija


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije