Javno govorenje žrtava rata i bivših logoraša "Moja priča: PRO-Budućnost"

Radiosarajevo.ba
 Javno govorenje žrtava rata i bivših logoraša "Moja priča: PRO-Budućnost"
U srijedu, 12. oktobra od 12 sati, u amfiteatru Mješovite srednje škole "Hasan Kikić" u Gradačcu održat će se javno govorenje žrtava rata i bivših logoraša "Moja priča: PRO-Budućnost".

Svoje priče i iskustva iz rata u Bosni i Hercegovini prisutnima će prezentirati Mara Milanković-Daradan iz Dervente, Zdenko Šupuković iz Žepča i Zijad Čusto iz Brčkog.

"Moja priča: PRO-Budućnost" je razgovor o sukobima 1992. - 1995. godine u BiH iz drugog ugla i s drukčijom perspektivom.

Tokom sat i po vremena, tri osobe, članovi udruženja logoraša, nestalih i nasilno odvedenih, te oboljeli od PTSP-a, neovisno o etničkoj i religijskoj pripadnosti, javno govore o svojim iskustvima doživljenim u ratu i razgovaraju s učesnicima događaja o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mir i život.

Događaji o kojima će se govoriti nisu osmišljeni kako bi generalizirali javni dijalog, a pozvani će dijeliti isključivo lična iskustva, kako bi prisutni slušaoci imali priliku da budu inspirirani takvim životnim primjerima i da razumiju važnost pomirenja, navodi se u saopćenju.

Ovaj događaj organiziran je u okviru četverogodišnjeg projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) "PRO-Budućnost", čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekt implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

NAPOMENA: Javno govorenje "Moja priča" poštuje pedagoška načela i principe, prilagođavajući se dobi i vrsti skupine kojoj je namijenjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije