Javne rasprave treba voditi na nižim sferama

Radiosarajevo.ba
Javne rasprave treba voditi na nižim sferama

Nevladina organizacija Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizovala je Javnu raspravu na temu javna rasprava o Budžetu Kantona Sarajevo.

Ova organizacija je u srijedu 20. marta na ulicama Sarajeva dijelili besplatan primjerak Narodnih novina u kojima su pokušali građanima na razumljiv način predstaviti Budžet. Podijeljeno je 10 hiljada primjeraka ovih novina čiju elektronsku formu možete pogledati klikom na sliku lijevo.

One dijelove koje stručnjaci nisu mogli pojednostaviti u Narodnim novinama, pokušao je učiniti ministar Muhamed Kozadra, ministar finansija Kantona Sarajevo.

Kozadra je dodao da je on jedan od kreatora i učesnika u kreiranju kantonalnog budžeta od kada postoji Kanton Sarajevo, te istakao da je razgovarao o nacrtu budžeta sa nevladinim organizacijama, predstavnicima sindikata, ali da je problem dublje u sistemu.

Ministar Kozarda istakao je kako su želje bile da budžet iznosi 870 miliona, te da su realne procjene bile 622 miliona, ali da novi Prijedlog Budžeta, o kojem će se  zastupnici izjašnjavati u srijedu 27. marta, iznosi 718 KM.

Ministar Kozarda je naveo, kako je u samo jednoj godini tri puta polagao zakletvu za mandatara, te dodao da je to neprihvatljivo za provođenje politike.

Jedan od većih problema, kako je rekao, je raspodjela duga. Kozadra je istakao su kantoni dužni isplaćivati i ona dugovanja MMF-u u kojima kantoni nisu učestvovali, odnosno kredite koje je zatražila Federacija Bosne i Hercegovine.

"Neprihvatljivo je da se Federacija BiH zadužuje i rješava svoje probleme i svoj deficit, a na indirektan način pušta svoj deficit na kantone", rekao je Kozadra.

Tu je još i administrativna podjela u kojoj je, kako je rekao, Kanton Sarajevo u nezavidnoj situaciji. Upravo u tom sistemu treba tražiti rješenje za javne rasprave.

Prema njegovim riječima javne rasprave trebaju se voditi na nižim sferama, počevši od javnih institucija, škola, sindikata, općina, a ne na kraju, kada se dođe do kreiranja budžeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije