Jasna Bajraktarević: Kako sačuvati mentalno zdravlje osnovaca

Radiosarajevo.ba
Jasna Bajraktarević: Kako sačuvati mentalno zdravlje osnovaca
/ Predavanje prof. dr. Jasne Bajraktarević

Sa kakvim emocijama djeca odlaze u školu i koliko im napora treba da savladaju školsko gradivo? Da li je prosvjetno-pedagoški sistem u našoj zemlji sačinjen tako da učenicima olakša usvajanje znanja koja će kasnije znati primijeniti u životu? Kako optimizirati boravak djeteta u učionici i ostaviti mu dovoljno vremena i za druge aktivnosti, igru, zabavu, odmor?

Kao stručnjakinja za područje pedagogije i psihologije, prof. dr. Jasna Bajraktarević (koja predaje na Pedagoškoj akademiji, Filozofskom fakultetu i Fakultetu za sport u Sarajevu) ovim se pitanjima bavi već godinama.

Kao majka dvojice dječaka osnovnoškolskog uzrasta i sama je svjesna da obrazovni sistem u našoj zemlji ima mnoštvo nedostataka - od ex-katedra načina prezentacije gradiva učenicima do preobimnog i zastarjelog sadržaja. 

Profesorica Bajraktarević najavljuje širu akciju u cilju prilagođavanja školskih programa djeci. Njeno predavanje koje nam je ustupila za objavu, namijenjeno je roditeljima i prosvjetnim radnicima koji rade sa osnovcima.

Kroz tridesetak slajdova saznajemo nešto više o tome kako roditelji mogu pomoći školarcima, kako razviti njihove kognitivne sposobnosti kroz učenje uz pomoć mentalnih mapa, a predavanje sadrži i važne savjete presvjetnim radnicima koji rade sa djecom.

Predavanje pogledajte u našoj fotogaleriji

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije