Jasmila Žbanić i producentska kuća Deblokada podržavaju snimanje filma Angeline Jolie

Radiosarajevo.ba
Jasmila Žbanić i producentska kuća Deblokada podržavaju snimanje filma Angeline Jolie



Jasmila Žbanić, proslavljena i nagrađivana bh. redateljica koja se trenutno nalazi u Koreji, kao članica žirija na Filmskom festivalu u Pusanu, na kojem je predstavljen i njen film Na Putu, javno je iskazala svoju podršku snimanju filna Angeline Jolie.

Podsjećamo, na inicijativu članica udruđženja Žena žrtva rata, temeljenim na saznanjima da se u scenariju filma silovana Bošnjakinja zaljubljuje u svog silovatelja, još uvijek aktuelni Ministar kulture FBiH Gavrilo Grahovac jučer je poništio dozvolu da se neke scene ovog filma snime u BiH.

Podsjetimo i to da je i sama Žbanićeva svojim filmskim jezikom obradila tabuiziranu temu silovanih žena u svom filmu Grbavica, za koji je 2006. nagrađena Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu. Nedavno je Žbanićeva ostala uskraćena za sredstva Fondacije za kinematografiju BiH zbog  navodne "pedofilije u scenariju" koja se nije svidjela jednom članu žirija, te tako i sama postala "žrtva" cenzure i uplitanja nekompetentnih donosioca odluka u  umjetničke slobode. 

Žbanićeva je u svojoj javnoj reakciji rekla sljedeće:

“Podržavamo snimanje filma Angeline Jolie i žao nam je što cijelo snimanje nije održano u BIH. Apsolutno vjerujemo u integritet rediteljice, bosanskohercegovačkih glumaca i produkcije koji stoje iza ovog projekta. Smatramo da poništavanje odobrenja za snimanje filma rediteljice Jolie predstavlja vrhunski primitivizam i totalitarizam.

Naša solidarnost sa ženama žrtvama rata je neupitna. Nažalost, iza ove zabrane ne stoje nikakvi plemeniti motivi, bol i ostali razlozi koji se spominju u saopštenju. Mediji i javnost su dovoljno osviješteni da shvate prave razloge ove odluke. Zahtijevamo momentalno poništenje ove odluke i donošenje odluke koja će omogućiti sigurno, neometano i ugodno snimanje rediteljici i njenoj ekipi.”

Jasmila Žbanić, redateljica
Damir Ibrahimović, producent
Produkcijski tim U.G. Deblokada
radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije