Japan: Ribe i alge izložene visokoj radijaciji

Radiosarajevo.ba
Japan: Ribe i alge izložene visokoj radijaciji

Nevladina organizacija “Greenpeace” upozorila je danas da su ribe i alge oko japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju, izloženi velikoj radijaciji.

Prema najnovijim mjerenjima alge imaju 15 puta veću ozračenost od dozvoljene vrijednosti.  Ti rezultati, kako ističe “Greenpeace”, pokazuju da postoji dugoročniji rizik po ljude i ekologiju zbog kontaminirane morske vode.

Početkom ovog mjeseca je “Greenpeace” uputio svoj tim da izvrši mjerenja radijacije na obali i u moru u blizini Fukushime. Tom prilikom uzeti su uzorci riba, rakova, algi i morske vode duž obale, i izvan japanskih granica na moru.

Detaljne analize su prikazale visoku kontaminaciju radioaktivnim jodom, kao i značajne količine radioaktivnog cezija u uzorcima.

Novi rezultati analiza pokazuju da se radijacija proširila i na veću razdaljinu.

“Suprotno tvrdnjama japanskih vlasti, opasnost od radijacije se ne smanjuje razvodnjavanjem i disperzijom materijala. Koncentracija radioaktivnog joda, koju smo ustanovili u algama, uznemiravajuća je i pokazuje koliko je rasprostranjena kontaminacija duž obale. Više vrsta algi se koristi kao namirnica u Japanu”, objasnio je ekspert “Greenpeacea” Jan van de Pute.

Kod većine vrsta riba i rakova utvrđeno je da je radioaktivnost iznad graničnih vrijednosti previđene za namirnice, javio je Tanjug.

“Ribarima i potrošačima hitno su potrebne informacije o tome kako radioaktivnost može da utječe na njihov život, i ekološki sistem, prije svega kako mogu zaštititi sebe i svoje porodice od dalje kontaminacije”, rekao je Vakao Hanaoka, ekspert “Greenpeacea” u Japanu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije