Japan: Predstavljeno ogledalo-toplomjer

Radiosarajevo.ba
Japan: Predstavljeno ogledalo-toplomjer

Japanska kompanija NEC Avio Infrared Technologies predstavila je u Tokyju ogledalo sa specijalnim infracrvenim senzorom koji na daljinu mjeri temperaturu čovjeka koji se u njemu ogleda.

Bez fizičkog kontakta ogledalo mjeri temperaturu ljudskog tijela i ukoliko je ona viša od biološke norme, ispušta zvučni signal.

Osim infracrvenog senzora uređaj je upotpunjen i providnim displejom na kojem se ispisuje rezultat mjerenja, objavljeno je na internet stranici Engadget.

U slučaju da se u ogledalu niko ne ogleda, na displeju se ispisuje datum, vrijeme, vlažnost vazduha i sobna temperatura.

Po specifikaciji uređaja koju na internet stranici navodi proizvođač, ogledalo je dijagonale 30 centimetara, teško 1,2 kilograma s tim što je greška u mjerenju temperature maksimalno 0,5 stepeni.

U prodaji su dvije vrste ogledala, po cijeni od 1.180 i 1.440 dolara, i to je, kako tvrde predstavnici kompanije, manje od deset posto cijene teplovizora koji se koriste na aerodromima, stanicama i drugim javnim mjestima za potrebe identifikacije potencijalnih nosilaca opasnih infekcija.

- Očekujemo da će naša ogledala biti tražena u školama, bolnicama, biroima, javnom prijevozu i drugim javnim mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi, izjavili su predstavnici japanske kompanije, koja planira da ove godine proda do 5.000 uređaja.

NEC/Avio Infrared Technologies, kompanija sa sjedištem u Tokyju, specijalizovana je za usavršavanje i proizvodnju teplovizora i industrijskih mjernih uređaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije