Japan: Predstavljena nova generacija brzih vozova

Radiosarajevo.ba
Japan: Predstavljena nova generacija brzih vozova

Japan je predstavio najnoviju generaciju brzih vozova. Voz nazvan metak sada je još brži, još pouzdaniji i još udobniji.

Zemlja u kojoj je brzi voz nastao, pomiče granice. Najnoviji Shinkansen, poznatiji kao voz metak, najbrži je voz koji će saobraćati japanskim željeznicama. Prosječna brzina Hayabuse je oko 300 kilometara na sat.

- Voz metak predstavlja sam vrh japanske tehnologije, ne samo zbog brzine, već i zbog zaštite okoliša, pouzdanosti, mehaničkih performansi. Putnicima pruža udobnost i najbolju uslugu, ističe Tomoyudi Endo, direktor grupe Shinkansen.

Punih 14 godina Japanci su čekali novu generaciju brzog voza. Čekanje se isplatilo, jer korisnici sada imaju doista vrhunski komfor. Putuje se u udobnim kožnim sjedalima sa svjetlima za čitanje. Uz nadoplatu, moguće je neograničeno konzumirati pića i lagana jela.

Mreža brzih vozova u Japanu je otvorena davne 1964. godine.

Iako se vozovi meci kreću prosječnom brzinom od 300 kilometara na sat, mogu ubrzati i do 443 km/h. Magnetsko-levitirajuća verzija postiže još nevjerojatniju brzinu, čak 581 km/h. Shinkanseni su iznimno sigurni. U 46 godina postojanja nije zabilježena nijedna teža željeznička nesreća. Japanski voz metak fascinira i točnošću. Na temelju 200.000 vožnji, izračunato je da prosječno kasni šest sekundi, prenose agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije