Jablanica će sutra biti centar antifašizma

Radiosarajevo.ba
Jablanica će sutra biti centar antifašizma



''Jablanica će sutra biti regionalni centar antifašizma gdje će hiljade ljudi na dostojanstven, ali i kreativan i mladalački način odati počast žrtvama historijske Bitke na Neretvi, te promovirati antifašizam kao jedinu opciju na kojoj je moguće graditi sretnije društvo'', poruka je Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH povodom sutrašnjeg obilježavanja 70. godišnjice od slavne Bitke za ranjenike. 

Svoj dolazak najavile su delegacije antifašista iz cijelog regiona, ali ove godine neće biti političkih govora. Njih će zamijeniti bogat umjetničko-muzički program učesnika i učesnica iz cijele Bosne i Hercegovine, koji režira istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić, dok će i BHT1 isto veče prikazati dio atmosfere u Jablanici, javlja Fena.

''Svi antifašisti su dobro došli, ali će u centru pažnje biti univerzalne antifašističke vrijednosti i mladi koji će nastaviti borbu protiv ovog zla'', rekao je Nijaz Skenderagić, predsjedavajući Organizacionog odbora, ističući zadovoljstvo što će ovaj historijski datum obilježiti zajedno preživjeli borci historijske Bitke na Neretvi, ali i mladi koji su rođeni poslije posljednjeg rata.

''To nam govori da antifašista ima u svim generacijama i nadam se da ćemo na ovako kreativan način potaći i druge odbore u susjednim državama da populariziraju ideju antifašizma'', zaključio je Skenderagić. 

U okviru programa će nastupiti bendovi Zoster (Mostar), Grof Đuraz (Banja Luka), zatim Frenkie (Tuzla), te horovi Bel Canto (Zenica), AKCUS Seljo i Corona (Sarajevo), te bend Anchy and The Moon Dogs uz dirigentsku palicu Tijane Vignjević, koji će partizanske pjesme predstaviti u jazz i rock izdanju. I konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, koji potpisuje scenografiju imat će svoj performans, a bit će i iznenađenja za posjetioce. 

Od ranih jutarnjih sati održat će se i nastupi kulturno-umjetničkih društava, otvaranje izložbe stalne postavke Bitke na Neretvi, koja je obnovljena nakon skoro 20 godina, a otvorit će je Raif Dizdarević. 

Uz tradicionalnu Biciklijadu održat će se tradicionalno spuštanje karanfila u Neretvu, te polaganje vijenaca na spomenik na Makljenu, te na postamentu kod Vječne vatre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije