Izvođenje pasa u vrijeme zabrane kretanje nije zvanično dozvoljeno

Radiosarajevo.ba
Izvođenje pasa u vrijeme zabrane kretanje nije zvanično dozvoljeno

Iako se u bosanskohercegovačkim medijima pojavila informacija da su vlasnici i vlasnice pasa izuzeti iz naredbe Federalne uprave civilne zaštite o zabrani kretanje iza 18 sati, ovu informaciju još uvijek nije zvanično potvrdila FUCZ i MUP KS.

Poznato je da je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u subotu, 21.marta, donijela je naredbu o zabrani kretanja sviH građana i građanki na području Federacije BiH od 18 do 5 sati iz čije se naredbe izuzimaju isključivo zaposleni i zaposlene koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH, kao i zaposleni i zaposlene kojima se proces rada odvija u smjenama.

Dogs Trust u BiH: Omogućiti izvođenje pasa nakon policijskog sata

Iako se u bh. medijima pojavila informacija da su vlasnici i vlasnice pasa izuzeti iz ove naredbe, FUCZ ovu informaciju još uvijek nije zvanično potvrdila, piše woof.ba

Vođeni novonastalom situacijom o zabrani kretanja iza 18 sati, te u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, Udruženje za zaštitu životinja “Ruka za šapu” i woof.ba uputili su službeni dopis FUCZ, te MUP-u KS, o izmjenama gore spomenute naredbe, kako bi se vlasnicima i vlasnicama pasa u jednom od tri ponuđena termina (20:00 – 21:00, 21:00 – 22:00, 22:00 – 23:00) odobrilo 20 minuta za izvođenje pasa radi obavljanja fizioloških potreba.

Kako navode, ova praksa vršila bi se na udaljenosti od 200 m od zgrade prebivališta, uz obavezu poštivanja ranije određenih mjera zaštite i samozaštite.

Veterinarski fakultet UNSA uputio je isti zahtjev 23. marta, sa posebnim akcentom na mogućnost pogoršanja mikoepidemiološke situacije u stanovima ukoliko psi budu primorani da fiziološke potrebe vrše u zatvorenom prostoru.

Policijski sat i kućni ljubimci: Sarajevski veterinar pokrenuo inicijativu

Zbog novonastale situacije, WOOF poziva sve zainteresirane ljubitelje životinja, volontere i volonterke da se prijave za volontersko šetanje pasa našim sugrađanima koji ne smiju da napuštaju svoje domove.

 

Poziv - undefined
Screenshot: Poziv

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije