Izložbu Brace Dimitrijevića u Veneciji vidjelo 30.000 ljudi

Radiosarajevo.ba
Izložbu Brace Dimitrijevića u Veneciji vidjelo 30.000 ljudi
 
 


Venecijansko Bijenale završeno je 22. novembra.

Izložbu Brace Dimitrijevića u Veneciji je vidjelo preko 30.000 ljudi. Instalacija je trenutno u fazi demontaže i bit će vraćena u Sarajevo. Ars Aevi koji je organizirao predstavljanje Brace Dimitrijevića u Veneciji, najavljuje da će izložba na proljeće biti postavljena u Sarajevu.

Iskustvo Ars Aevi na projektu predstavljanja bosanskohercegovačke umjetnosti na Venecijanskom bijenalu još jednom je pokazalo suprotnosti odnosa nadležnih bosanskohercegovačkih ministarstava sa najvišim priznanjima koju ovaj projekt ostvaruje na internacionalnom planu.

Nadležna ministarstva nisu prepoznala značaj i najviše nivoe ovog internacionalnog predstavljanja Sarajeva i Države i nisu finansijski podržali realizaciju ovog projekta kojem je Direkcija Venecijanskog bijenala dala najviše stručno priznanje i uvrstila ga u internacionalnu selekciju umjetničkih projekata ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala.

Podsjećamo da su u reprezentativnim prostorima Muzeja Ca' Pesaro u Veneciji bile predstavljene monumentalna instalacija Sailing to Post History jednog od pionira konceptualne umjetnosti Brace Dimitrijevića i fotodokumentarna izložba Muzeja Ars Aevi sa projektima i maketama buduće zgrade sarajevskog muzeja arhitekte Renza Piana. Na drugoj strani čuvenog Kanala Grande, na fasadi palate Ca' Farsetti, današnjem sjedištu Gradske uprave Grada Venecije bilo je postavljeno još jedno djelo Brace Dimitrijevića, Slučajni prolaznik kojeg su vidjeli svi turisti koji su u toku proteklih šest mjeseci posjetili Veneciju.

U keriranju instalacije Sailing to Post History, učestvovali su i građani Sarajeva darivajući svoje cipele.

Veliki prijatelj i podržavalac Projekta Ars Aevi, gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari je generalnom direktoru Ars Aevi Enveru Hadžiomerspahiću stavio besplatno na raspolaganje izložbene prostore Muzeja Ca' Pesaro za izložbe Brace Dimitrijevića i Renza Piana u toku šestomjesečnog trajanja Bijenala, čim je još jednom potvrdio značaj i ugled koji Projekt Ars Aevi ima na internacionalnom planu. Realna je činjenica da komercijalna cijena zakupa ovakvih izložbenih prostora iznosi oko 600.000 KM za mjesece trajanja Bijenala.


Na slici: Luana Zanela, ministrica kulture grada Venecija, Marco Baccin, predstavnik ministarstva vanjskih poslova Italije, Braco Dimitrijević, Massimo Cacciari, gradonačelnik Venecije, Slobodan Nešković, tadašnji dogradonačelnik Sarajeva


Bitnost i veličinu ovog događaja, svojim prisustvom na otvaranju izložbe Future Post History su potvrdili predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Italije Marco Baccin, utjecajni filozof i gradonačelnik Venecije Massimo Cacciari i ministrica kulture Grada Venecije Luana Zanella, bez čijeg angažmana i direktne pomoći realizacija ovog projekta ne bi bila moguća. Svečano otvaranje ove historijski značajne izložbe, internacionalnog predstavljanja najviših dometa bosanskohercegovačke umjetnosti i kulture, svojim prisustvom podržali su predstavnici Grada Sarajeva, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Vatikanu Jasna Krivošić i brojni predstavnici bosanskohercegovačkih medija.

O umjetničkim vrijednostima djela Brace Dimitrijevića na otvaranju izložbe i promociji novog izdanja njegove teorijske knjige Tractatus Post Historicus koja je bila upriličena u ambijentu otvaranja Future Post History izložbe govorili su i Lóránd Hegyi, direktor Muzeja moderne umjetnosti u Saint Etienneu, Želimir Koščević, zagrebački kritičar umjetnosti, Catherine Millet, utemeljiteljica i glavna i odgovorna urednica jednog od najutjecajnijih svjetskih časopisa koji prate dešavanja u polju suvremene umjetnosti Art Press, Jean-Hubert Martin, direktor Museum Kunst Palast i Nicolas Bourriaud, utjecajni francuski kritičar umjetnosti i drugi uvaženi eksperti.

U danima nakon otvaranja izložbu su posjetili arhitekta Renzo Piano, Alfred Pacquement, direktor najprestižnijeg Muzeja suvremene umjetnosti Georges Pompidou, brojni umjetnici, direktori relevantnih institucija umjetnosti i kritičari umjetnosti iz svih dijelova svijeta, saopćeno je iz Ars Aevija.

Ovom izložbom Braco Dimitrijević dalje razvija svoj originalni koncept posthistorije formuliran još 1976. godine u njegovoj knjizi Tractatus Post Historicus, prema kojem definira post-historiju kao “vrijeme koegzistencije različitih vrijednosti i modela, vrijeme gledanja iz više uglova, prostor bez jedne konačne istine”. Slijedeći kontinuitet svoje prakse Dimitrijević i u izloženoj instalaciji Sailing to Post History problematizira način na koji su historijske vrijednosti konstruirane s obzirom na neizbježnost slučajnog i subjektivnog interpretiranja činjenica, potencirajući raznovrsnost usporedno postojećih istina u kojima se značenje uvijek nanovo određuje od strane subjektivnog posmatrača. Umjetnik čija je izjava “Nema grešaka u historiji, čitava historija je greška" obilježila posthistorističke tendencije konceptualne umjetnosti i ovom je izložbom potvrdio svoje snažno prisustvo u aktuelnim tokovima svjetske savremene umjenosti.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije