Izložba naučnih distignuća muslimanskog svijeta

Radiosarajevo.ba
Izložba naučnih distignuća muslimanskog svijeta

U Los Angelesu je otvorena naučna izložba, ranije prikazana u Londonu, Istanbulu i New Yorku, na kojoj su objašnjena naučna dostignuća u muslimanskom svijetu. Ovo se posebno odnosi na medicinu, s obzirom da su se ljekari još prije hiljadu godina koristili hirurškim instrumentima modernog izgleda.

Posjetitelji mogu naučiti više o izumiteljima kao što je Abbas Ibn Firnas, koji je u 9-om vijeku izumio zračnu jedrilicu.

Glumci u kostimima iz tog perioda dočaravaju te inovatore i objašnjavaju njihove izume. Interaktivni dio izložbe prikazuje napretke u poljima kao što su arhitektura i umjetnost. Ovakvo cvjetanje ideja je došlo u neobično vrijeme u Evropi, kaže Diane Perlov iz naučnog centra.

"To je doista bilo cvjetanje umjetnosti i nauke u srednjem vijeku, u vrijeme kada je Evropa, prema mnogima, bila u mračnom dobu", kaže ona.

U nedavnim prosvjedima na trgu Tahrir, Egipćani su se koristili društvenim internet stranicama i mobitelima sa kamerama. U uveliko povezanom svijetu, gdje tehnologija može premostiti sve jazove, moramo shvatiti da smo svi isti i da imamo toliko toga zajedničkog. I vrijeme je da to shvatimo. Svako ima ulogu u ovom svijetu kako bi približio sve ljude svijeta, kaže Wael Ghonim.

Čak i ako nas to ne dovede do zlatnog doba, Wael Ghonim kaže da će pomoći da svijet bude bolje mjesto, piše Glas Amerike

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije