Izetbegović: Vijećnica ljepša i starija nego što je bila

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Vijećnica ljepša i starija nego što je bila

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u pratnji gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića posjetio je i obišao Gradsku Vijećnicu u Sarajevu, javlja Agencija Anadolija.

Izetbegović je u obraćanju medijima nakon obilaska kazao da se sjeća Vijećnice od prije rata te da se prekrasno osjeća nakon obilaska ove zgrade.

"Ja mislim da će ovo biti multinamjenska zgrada. Ona će zadržati i dio svoje prvobitne namjene, bit će i Gradska vijećnica i muzej, biblioteka. Bitno je istaći da su skoro sve radove izvele domaće firme i pokazale sposobnost da sami završe sve radove na jednoj ovakvoj, prekrasnoj zgradi", pojasnio je Izetbegović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li je Vijećnica sada ljepša nego što je bila, Izetbegović je kazao da je "kao što kažu ljepša i starija nego što je bila".

"Naravno da je ljepša, sve je novo, sve blješti. Neka nove Vijećnice, neka i te poruke da je uzalud rušiti ovakve zgrade, da ćemo ih obnoviti i napraviti ljepše", poručio je on.

Kako je kazao, to su vrlo važne poruke za one koji vole i ne vole BiH.

Gradonačelnik Komšić je kazao da se privode kraju radovi na Vijećnici i ono što je jako važno jeste da Vijećnica zvanično bude otvorena 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

"Ne postoji bolji datum za otvaranje Vijećnice od ovog datuma jer Vijećnica i u svom novom, obnovljenom ruhu svjedoči o njenoj i našoj nepobjedivosti u Sarajevu i BiH i nesalomljivosti tog duha koji je ugrađen u ovu Vijećnicu", pojasnio je Komšić.

Kako je kazao, simbolički Vijećnica svjedoči o pobjedi nad fašizmom.

"Ona je simbol Sarajeva i BiH. Povijest Vijećnice je povijest Sarajeva i čak ona ima jednu dimenziju više. Ako je pogledate sad kao arhitektonsko i umjetničko djelo, onda ćete vidjeti da je ona na sebi sabrala i objedinila različite stilove koji se uobičajno ne sjedinjavaju. Ovdje imate arapski stil sjedinjen sa zapadnim stilom. Takve zgrade u Evropi ne postoje", pojasnio je Komšić.

Pojašnjava da ona na taj način svjedoči o susretu kultura i tradicija koje su se srele u Sarajevu jer ono i jeste jedan takav grad.

Vijećnicu je obišao i francuski ambasador u BiH, Rolland Gilles.

Vijećnica je izgorjela u noći s 25. na 26. august 1992. godine

Nakon višegodišnje obnove i rekonstrukcije Vijećnice, ona će uskoro ponovo biti u funkciji. Autentičnog izgleda, novo ruho Vijećnice po mnogo čemu je zanimljivo. Tokom obnove Vijećnice, u svaku njenu prostoriju ugrađen je i jedan stari dio, koji je preživio požar od prije 22 godine.

Tako se u holu na podu nalazi autentični dio kamena, oko kojeg je izliven novi pod. Na plafonu prostorije Gradskog vijeća komad je zida, oko kojeg su ponovo iscrtane iste šare. Svi dijelovi Vijećnice napravljeni su prema dokumentima i fotografijama izgleda stare Vijećnice pronađenim u Kaptolskom arhivu u Zagrebu, pa su u prostoriji Gradskog vijeća danas drvene klupe i govornica, a svi ornamenti na zidovima i plafonu su autentični i ručno oslikavani.

Mnoge stvari unutar ove ljepotice su specifične. Rubovi zidova zlatne boje zapravo su zaista zlatni. Rađeni posebnom tehnikom, premazivani su listićima zlata potopljenim u boju, posebnim kistom od kamilje dlake. Starom izgledu Vijećnice doprinijele su i brojne stvari koje su iz nje spašene i sačuvane, pa je tako najveći broj predmeta pronađen u Zagrebu i Beču u muzejima.

Iako je sve u njoj novo, Vijećnica naprosto odiše periodom u kojem je i napravljena. Svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, svakoga ko danas uđe u nju vraća 120 godina unazad. Kamene ograde, klesani i iscrtani ornamenti, starinski izgled drvenih predmeta u Vijećnici, svakoga će ostaviti bez riječi.

U Vijećnici će sada biti čuvane knjige i rukopisi od iznimne vrijednosti i rariteti, za koje su napravljene prostorije s posebnom temperaturom i vlažnosti za njihovo što bolje očuvanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije