Izetbegović, Tuđman i Milošević stavili potpis: Sporazum koji je okončao rat u BiH

Radiosarajevo.ba
Izetbegović, Tuđman i Milošević stavili potpis: Sporazum koji je okončao rat u BiH
Foto: AA / Originalni primjerak Dejtonskog sporazuma

U Parizu je na današnji dan 1995. godine svečano potpisan Daytonski mirovni sporazum kojim je, po dogovoru 21. novembra iste godine kod Daytona, i zvanično prekinut rat u Bosni i Hercegovini.

Daytonski mirovni sporazum je pravni akt dogovoren u SAD, a potpisan u Parizu 14. decembra. Ovaj pravni akt je potpisan da bi se okončao rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. Također ovaj ugovor je regulisao upravno i ustavno uređenje BiH.

U Parizu su potpise na sporazum stavili predsjednik RBiH Alija Izetbegović, predsjednik Srbije Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te američki posrednici Richard Hoolbrook i Wesley Clark.

Ugovorom je regulisano upravno i ustavno uređenje Bosne i Hercegovine. Po njemu je BiH podijeljena na dva dijela: Federaciju i RS.

Dan postizanja dogovora, 21. novembar  je u RS-u entitetski praznik i neradni dan, dok se u FBiH ovaj datum, a ni datum svečanog potpisivanja ugovora, zvanično se ne obilježava.

Također ovim ugovorom je definiran povratak izbjeglica na svoja prijeratna ognjišta (što još uvijek nije ispunjeno), te je obezbjeđena potpuna ravnopravnost svih naroda na teritoriji BiH (što se jos uvijek ne provodi).
Ovaj sporazum je okončao rat, ali na njemu treba raditi da bi se postiglo bolje društveno uređenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije